Някои може да си представят живота на едно кралско семейство като оживяла приказка, но истината в днешно време е малко по-различна.

Кралица Рания, крал Абдула II и семейния портрет на кралското семейство на Йордания

И кралица Рания е благодарна на пандемията

Онлайн включване след дългото мълчание

В кралския двор всичко е по строги правила и протоколи, следват се вековни традиции, които е доста вероятно да ни накарат да повдигнем вежди от изненада. Ето кои са те в най-коментираното кралско семейство - британското.

Всички са равни пред кралицата

Когато някой се представя за първи път на Елизабет Втора, той следва стриктен етикет. Но дори членовете на фамилията са длъжни да демонстрират своето уважение в нейно присъствие.

Снимка 524594

Източник: GettyImages

Неведнъж сме виждали как Кейт Мидълтън например й се кланя, въпреки че й е родила три правнука. Мъжете пък, дори Уилям и Чарлз, трябва да наведат глава пред нея.

Освен това, никой не може да стане от масата преди кралицата или да започне да се храни, преди тя да го е направила. Нейната последна хапка пък е знак, че и останалите трябва да спрат да се хранят. И когато тя стане, всички стават.

Един разговор приключва, когато Елизабет Втора си тръгне. Тя винаги го прави първа и ние трябва да изчакаме да видим гърба й.

Тайни сигнали

Може и да не ги виждаме на снимките, но около кралицата винаги е пълно с охранители, и то от най-добрите. А когато тя позира за снимки или разговаря с някой държавен глава, им прави тайни сигнали с малката чантичка, която винаги носи.

Снимка 524591

Източник: GettyImages

Ако я премести от лявата в дясната си ръка, значи иска час по-скоро да я изведат. А ако срещата е съпроводена с хранене, когато сложи чантата си на масата, значи остават пет минути до нейния край.

Кой от двете ми страни

Елизабет Втора винаги спазва едно и също правило за комуникация по време на вечеря - през първата част тя говори с човека, който е от дясно на нея. Когато сервират второто ястие, започва разговор с този, който седи от лявата й страна.

Винаги втори

Откакто са законни съпруг и съпруга (а това са цели 73 години), принц Филип винаги ходи няколко крачки след кралицата - защото така е по протокол, предава Star Insider.

Снимка 496707

Източник: GettyImages

Далеч от кухнята

Поради съображения за сигурност, в Бъкингамския дворец не се консумират миди - рискът от хранително натравяне е прекалено голям. А заради вкусовите предпочитания на Елизабет Втора, в рецептите не се използва чесън. Тя също така е забранила да й се сервират хляб, картофи и паста.

Елизабет Втора, морски език на скара и какво друго хапват кралицата и принц Филип

Любимият специалитет на кралицата

Рецепта за основно с риба, от което да си оближеш пръстите

Забранени игри

И кралските особи имат нужда да разпускат напрежението. За съжаление на някои от тях обаче, това не може да се случи с една игра на монополи. Принц Андрю разкри преди време, че заниманието е било забранено, защото е "прекалено порочно". Е, може да пробват с Не се сърди човече...

Природозащитници

Още през XII век крал Едуард III забранява носенето на дрехи от естествена кожа, независимо от повода. И до днес тази заповед не е отменена, така че продължава да бъде в сила и виждаме, че се спазва стриктно.

Снимка 524595

Източник: iStock

Не пред хората

По неписано кралско правило, на членовете на семейството не е позволено да демонстрират нежност на публични места - да се прегръщат, целуват или държат за ръце. Е, Хари и Меган доказаха, че това изискване е малко поостаряло, а покрай тях и Уилям и Кейт събраха смелост да си позволят някое и друго своеволие.

Освен това, кралските особи не могат да дават автографи, за да не бъде фалшифициран подписът им. Не бива и да си правят селфита с фенове, но на херцога и херцогинята на Съсекс и това им се е случвало.

Опасно близки

Хора, които не са от кралско потекло, по принцип нямат право да прегръщат членове на кралското семейство. Но и това правило все по-често се нарушава, най-често от звездните им приятели.

Снимка 524597

Източник: GettyImages

Подаръци

Всички дарове се приемат с широка усмивка и голяма благодарност - дори и да става дума за голямо, надуваемо пате, каквото получи Кейт Мидълтън преди години.

Както майка те е кръстила

В кралски двор прякорите и кратките имена на вървят. Херцогинята на Кеймбридж например си е Катрин, а не Кейт.

Кралица Елизабет Втора, колко милиона притежава и откъде идва богатството й

Колко е богата Елизабет Втора

Истината в цифри

Изключението

Правилата може да са много, но те не важат за едни от обитателите на кралския двор - любимите кучета на кралицата. Само те могат да правят каквото си искат.