Новината за здравословните проблеми на крал Чарлз едва година след възкачването му на престола нямаше как да не се отрази на начина, по който е възприеман монархът. Той беше открит за раковата си диагноза, за да стимулира повече хора да ходят на профилактични прегледи.

Крал Чарлз и Камила в добро настроение на Великденската служба в замъка Уиндзор

Великден в Уиндзор - усмихнат Чарлз, отсъстваща Кейт

Кралското семейство в намален състав

Това обаче не успя да разсее сянката на факта, че Чарлз e на 75 години - значително по-възрастен от годините, на които майка му Елизабет Втора се възкачва на трона. Не е за пренебрегване и голямото обществено одобрение, с което се ползва синът му и престолонаследник принц Уилям.

На този фон резултатите от проучване в САЩ не са изненадващи. 51 % от включилите се в проучването на Newsweek американци смятат, че Чарлз трябва да абдикира, ако здравето му се влоши. Едва 3 % пък смятат обратното.

Снимка 652395

Източник: GettyImages

Изданието цитира подобни проучвания на YouGov във Великобритания по повод Елизабет Втора: "В случай, че кралицата се разболее твърде тежко, за да изпълнява кралските задължения, смятате ли, че тя трябва да остане монарх или трябва да се оттегли, и да остави трона на наследниците си?"

Снимка 595301

Източник: GettyImages

Резултатите им са доста по-различни от тези за Чарлз. Между 2019 г. и 2022 г. по-голямата част от запитаните смятат, че кралицата трябва да остане на трона, дори ако не успява да изпълнява всичките си задължения.

Едва в последните пет месеца от живота на Елизабет Втора, когато здравето й се влоши драстично, 55 % смятаха, че тя трябва да остане кралица, а 32 % - че трябва да отстъпи трона на сина си.