Коледа е все по-близо и вече чуваме отвсякъде коледни песни и ни мирише на вкусотии. А от британския кралски двор ни дадоха още една страхотна идея с какво да зарадваме гостите или себе си по празниците.

Кралица Елизабет Втора, тържествата за Коледа и наистина ли мери теглото на гостите си

Странният ритуал, на който кралицата подлага гостите си

Е, само по специални случаи

В официалния профил на кралското семейство в Instagram откриваме рецептата зa любимия коледен пудинг на Елизабет Втора. Tя е обяснена подробно, за да можем и ние да си я направим у дома и да се почувстваме по-кралски тази Коледа. Ето какво ни е необходимо.

Продукти за 1 кг тесто:

  • 250 г тъмни стафиди
  • 185 г светли стафиди
  • 250 г касис
  • 150 г корички от цитруси
  • 250 г сусам
  • 250 г галета
  • 90 г брашно
  • 12 г смес от коледни подправки
  • 180 г кафява захар
  • 2 яйца
  • 40 мл тъмен ром
  • 40 мл бренди
  • 275 мл бира

Начин на приготвяне:

  • Смесваме първо всички сухи съставки във висока купа. Към тях добавяме и течните.
  • Подготвяме си формички, в които ще разделим сместа, като ги намазваме с масло.
  • Разпределяме сместа, притискаме с лъжица и поставяме отгоре парче оризова хартия.
  • Подреждане формичките в дълбока тенджера, на дъното на която слагаме кърпа
  • Сипва се вода на 3/4 от нивото на формичките
  • Тенджерата се покрива с тензух или фолио и се готви на котлона на слаб огън за шест часа. При необходимост се долива вода.

Важно уточнение е, че пудингът се прави още в края на ноември и сe оставя да "отлежава" до Коледа. Тогава се претопля за три-четири часа отново в тенджера. След това десертите се изваждат внимателно от формичките с помощта на нож и могат или да се залеят с бренди, или да се фламбират. При желание се гарнират със сладолед или сметана.

Традицията в кралския двор повелява в приготвянето на коледния пудинг да се включват и членовете на семейството, като забавата е най-голяма за най-малките. Сладкишът е една задължителните коледни традиции, на които Елизабет Втора продължава да държи, но сега за пръв път я споделя с нас, предава Good Housekeeping.