ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 18 минути
  • Режисьор: Тод Филипс
  • В главните роли: Хоакин Финикс, Лейди Гага, Брендан Глийсън, Катрин Кийнър, Зази Бийтс, Кен Лънг, Стив Куган
  • Бюджет: около 200 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Жокера" (2019 г.)

Когато "Жокера" на Тод Филипс излезе преди пет години, мненията бяха доста полюсни. Докато някои от критиците не се изказаха особено ласкаво за филма, той все пак получи и няколко доста значими признания. Може би най-изненадващо бе отличаването му със Златен лъв на филмовия фестивал във Венеция, който рядко дава голямата си награда на холивудска продукция. Обратно в САЩ, последваха и два Оскара - за най-добра главна мъжка роля на Хоакин Финикс и за музиката на Хилдур Гуднадотир.

Освен наградите обаче, "Жокера" успя да спечели и зрителите. И след доста солидния бокс офис от над един милиард долара, е доста вероятно продължението също да се радва на голям интерес. Е, на тазгодишния фестивал във Венеция "Жокера: Лудост за двама" бе само номиниран за Златен лъв, но това е достатъчно показателно и ни загатва, че е сред претендентите за предстоящите награди отвъд океана. А евентуални такива биха били заслужени, защото филмът има своята стойност и характер, макар и да не е направен с идеята да се хареса на заклетите фенове на комиксите.

Снимка 685260

Източник: Alexandra Films

Режисьорът Тод Филипс, който е и съсценарист заедно със Скот Силвър, е решил да подходи по различен начин в представянето на злодея на DC. Да, филмът наистина показва и младия Брус Уейн, т.е. момчето, което по-късно ще стане Батман, но така и не виждаме извършването на обирите, превърнали го в един от заклетите врагове на Батман. В "Жокера: Лудост за двама" Жокера не е показан като злодея от комиксите. А по-скоро като мъж с мрачно и травмиращо минало, чието бъдеще също не изглежда светло и обнадеждаващо.

Филмът изненадва още в самото начало, откривайки с анимационни кадри в стил Warner Bros. Looney Tunes, които ни припомнят събитията от първата част, повдигайки завесата към мизерното съществуване на Артър Флек, чието алтер-его е Жокера (Хоакин Финикс) няколко години по-късно. Затворен между стените на психиатричната институция Аркам, той очаква присъдата за петте убийства, които е извършил. Единственото, което обаче е в състояние да го изведе от състоянието на обзелата го пълна апатия, са моментите, прекарани с Лий (или Харлийн Куинзел, т.е. Харли Куин - в ролята е Лейди Гага).

Снимка 685261

Източник: Alexandra Films

След като за добро поведение е поощрен от един от надзирателите, Жокера попада в клас по музикална терапия. Сред пациентите е именно Лий. Още в сцената с първата им среща се забелязва истинск искра помежду им, която прераства в една доста необикновена любов със споделени фантазии за съвместния им живот на свобода и... много музика. Именно музиката ги събира и оттам нататък се превръща в също толкова значима за героите, както и за целия филм, който е жанрова симбиоза между нео-ноар психодрама и мюзикъл.

Преди всичко действието в "Жокера: Лудост за двама" прескача между дните на Жокера в психиатрията и моментите му с Харли Куин, и развитието на съдебното дело, което трябва да реши съдбата му. Със задачата да го отърве от смъртната присъда се е заела адвокатката Мариан Стюарт (Катрин Кийнър). Планът ѝ да убеди съдията, че Жокера страда от раздвоение на личността вследствие на ужасяващото си детство обаче е поставен пред голямо препятствие.

Снимка 685262

Източник: Alexandra Films

Междувременно Жокера е убеден, че единственият човек, който истински го разбира, е Харли Куин. Но самият той също така разбира, че да бъде признат за невменяем е единственият му шанс да отърве смъртната присъда. А това би означавало да потисне завинаги вътрешния си порив да бъде Жокера.

В хода на съдебните сцени разбираме повече за неговата мрачна и жестока предистория, за малтретирането, преживяно в детството, психичните проблеми, довели до приемането на новата самоличност на злодей с гримирано лице и клоунски костюм, извършил убийствата, предизвикали поредица от бунтове в Готъм Сити.

Снимка 685264

Източник: Alexandra Films

Цялата тази тягостна атмосфера е "изпъстрена" с музикалните изпълнения на Хоакин Финикс и Лейди Гага в ролите на Жокера и Харли Куин. Песните, включени в саундтрака, са едни от най-популярните и мелодични класически американски хитове от средата на миналия век. Освен че отразяват сюжетните моменти във филма, неговата музикалност като цяло допринася за структурата.

Не са за подценяване и изпълненията на двамата актьори както в музикалните сцени, така и в цялостната актьорска игра. Лейди Гага може и да е по-сдържана като Харли Куин в сравнение с Марго Роби от "Хищни птици и фантастичната еманциапация на Харли Куин", но няма как и да бъде иначе предвид така изградената история. Героинята ѝ няма много шанс за развитие, нито пък пеенето ѝ трябва да звучи професионално и феноменално, на каквото е способна самата Лейди Гага.

Снимка 685263

Източник: Alexandra Films

Хоакин Финикс също е достатъчно убедителен с гласа си, а актьорската му игра далеч не отстъпва като ниво на изпълнението, с които заслужи Оскара си за първия филм.

Освен всичко това, предвид също така силното присъствие и на актьорите в поддържащите роли, операторската работа, дизайна и костюмите, си личи, че не са пестени нито средства, нито усилия филмът да е добре направен. Да, чисто сюжетно можеше и да по-уплътнен, но все пак това е идеята на режисьора Тод Филипс за собствената му версия на Жокера. И поне според нас е интересна, кинематографично добре представена и не на последно място значима, заради социалната тематика, която засяга.

"Жокера: Лудост за двама" е по кината от 4 октомври