ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 12 минути
  • Режисьор: Грег Берланти
  • В главните роли: Скарлет Йохансон, Чанинг Тейтъм, Уди Харелсън, Джим Раш, Анна Гарсия, Рей Романо
  • Бюджет: около 100 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Първият човек" (2018 г.)

20 юли 1969 г. - паметна дата за астронавтите, НАСА и цялото човечество: на този ден "Аполо 11" каца на Луната. През 2024 г. отбелязваме не само 55-ата годишнина от събитието, но и пет десетилетия, изпълнени с въпроси, които продължават да преследват американската мисия.

Основната конспиративна теория е, че НАСА фалшифицира кацането на Луната, което било заснето от режисьора Стенли Кубрик подобно на холивудски филм. А ако се е случило така и първата човешка стъпка на Луната наистина е изфабрикувана от екип маркетолози, наети директно от правителството на САЩ...

Точно въпроси в тази посока оформят идеята за "Покажи ми Луната". И това ни стана ясно още с първия трейлър, който по-скоро ни остави с впечатлението, че ни предстои сладникава романтична комедия. Но филмът по сценарий на Роуз Гилрой с режисьор Грег Берланти се оказа и нещо повече.

Снимка 674222

Източник: Forum Film

"Покажи ми Луната" ни връща в 60-те години на миналия век и с архивни кадри ни напомня къде са били САЩ в "космическата надпревара" в края на десетилетието - състезават се за кацането на човек на Луната, след като през 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса.

“Покажи ми Луната” - трейлър на филма със Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм

Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм се влюбват на секретна мисия в “Покажи ми Луната”

Отново в 1968 г., когато „Аполо 11“ каца на Луната

Точно тогава, в края на 60-те години, се запознаваме с красивата и изключително талантливата маркетингова специалистка Кели Джоунс (Скарлет Йохансон). Виждаме я във вихъра ѝ - как за минути приключва автомобилна сделка по впечатляващ начин, но пък и разбираме, че под чаровната ѝ външност се крият тайни. И за да "изкупи" грешките от миналото си, тя трябва да приеме предложението за работа на правителствения агент Моу Бъркъс (Уди Харелсън).

Снимка 674221

Източник: Forum Film

Задачата е повече от предизвикателна: не просто да поправи накърнения имидж на НАСА, но и да "продаде" Луната, като накара обществеността да се влюби в астронавтите, а политиците - да подкрепят и инвестират в НАСА. Кели Джоунс приема и заминава за слънчева Флорида.

Снимка 674219

Източник: Forum Film

За първи път среща бъдещия си колега командир Коул Дейвис (Чанинг Тейтъм) в типична американска закусвалня. Напълно очаквано, искрите помежду им прехвърчат още в мига, в който се виждат. Но веднъж разбрали, че ще работят заедно, отношенията им рязко завиват в друга посока, още повече че командирът изобщо не е съгласен с прилаганите от Кели методи.

Получила ли се е химията между Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм в “Покажи ми Луната”

Получила ли се е химията между Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм в “Покажи ми Луната”

И още интересни подробности от режисьора на филма

За да стане обстановката още по-напрегната и хаотичната, в подготовката на мисията "Аполо 11" се намесва и правителството. Агент Моу Бъркъс се появява отново и дава специално нареждане на Кели, а именно - да организира заснемането на фалшиво кацане на Луната като резервен вариант. В този момент залозите вече стават наистина високи. Мисията е прекалено важна, за да бъде рискувано да се провалали - американците просто не могат да си позволят да изгубят надпреварата срещу руснаците.

Снимка 674218

Източник: Forum Film

До известна степен "Покажи ми Луната" може и да не е съвсем исторически точен, но и не цели да бъде. Все пак персонажите на Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм не са базирани на реални личности. Но за сметка на това пък им придава известна дълбочина.

Това, което двамата ни поднасят, е една вълнуваща по различен начин романтична комедия, преплетена с историческа драма, която очарова с начина, по който е пресъздадена епохата. И не на последно място - благодарение на химията между Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм примамва съблазнително. Защото кой, ако не те, може да ни убедят, че противоположностите наистина се привличат.

Най-очакваните кинопремиерите за юли

Най-очакваните кинопремиерите за юли

Скарлет Йохансон + нова доза Дедпул

И макар да не е "голям скок за човечеството", какъвто е постижението на "Аполо 11", "Покажи ми Луната" все пак е "малка стъпка" към завръщането на приятните холивудски романтични комедии.

"Покажи ми Луната" е по кината от 12 юли