Всичко в този история започва с манга поредицата Saint Seiya, написана и илюстрирана от Масами Курумада през 1986 г. Още през същата година се появява и аниме поредица, която получава повече от 100 епизода и няколко спинофа. През 2019 г. започва да се излъчва и сериалът Knights of the Zodiac: Saint Seiya, който до момента има два сезона и може да бъде гледан в Netflix.

Със задачата да възроди подвизите на рицаря Сея, но този път като пълнометражен филм, се заема режисьорът Томек Багински. Сценарият пък е поверен на цели трима души - Джош Кембъл, Мат Щуекен и Киел Мъри.

Колкото до актьорите в главните роли - повечето са млади и тепърва пробиващи в киното. Участват обаче и Шон Бийн и Фамке Янсен, които сме гледали в различни екшън и фентъзи филми. Именно те разпалиха и любопитството ни за филма. Но дали се е получил съвременният прочит на "Рицарите на зодиака", най-убедително категоричен отговор могат да дадат вероятно само верните фенове на аниме и фентъзи жанра.

Снимка 619795

Източник: Alexandra Films

Всъщност филмът успява да преплете няколко жанра - фентъзи, приключенски, драма и не на последно място - екшън. А сцените с боевете, в които е наблегнато доста на визуалните ефекти, са май и най-вълнуващата част - повече и от историята, в която иначе не липсват обрати.

Естествено, става въпрос за борбата между доброто и злото, представена тук по начин, който извиква в нас асоциация с "Междузвездни войни" - космото на лошия рицар е в червено, а това на добрия - в синьо. И веднага уточняваме: космо е мистичната сила, за която воините, подобно на джедаите, си отправят пожелания да бъде с тях.

Космото на главния герой Сея (Макеню) се отключва по време на една от битките в незаконно мазе, в които редовно участва. След боя той е вербуван от богатия пенсиониран бизнесмен Олман Кидо (Шон Бийн) и отведен в имението му. Там Сея среща Сиена (Мадисън Айсман), за която знае, че е смъртна. В тялото ѝ обаче е въплътена Атина, гръцката богиня на войната и мъдростта. Така на двамата е предопределено да преплетат съдбите си, защото Олман привлича Сея, за да защитава Сиена.

В лагера на лошите Гураад (Фамке Янсен) - бившата съпруга на Олман Кидо, набира армия, за да унищожи Сиена. Причината е, че последната е все по-близо до това да се превърне и завинаги да остане Атина.

Първоначално Сея възприема задачата да предпазва Сиена като абсурдна и отказва да бъде замесен в тази семейна вражда. Но когато Сребърния рицар Марин (Кейтлин Хъдсън), изненадващо се оказва жена, която може да му помогне не само да овладее своето космо, но и да открие отвлечената си сестра, Сея решава да преосмисли позицията си.

Снимка 619796

Източник: Alexandra Films

Е, историята далеч не приключва просто с впечатляващата трансформация на Сея от тийнейджър-уличен боец в зрял рицар. Междувременно се случват и не един и два обрата - границата между добро и зло се размива, някои лоши се оказват всъщност не толкова лоши, а един от героите успява да задържи в тайна истинската си самоличност почти до финала.

"Рицарите на зодиака" е по кината от 26 май