Редица страни започват постепенно да се завръщат към нормалния ритъм на живот и сред тях е една от най-засегнатите от COVID-19 - САЩ. Подобно на бразилците от Агуа Прета, отскоро и нюйоркчани имат още един повод да излязат навън - мащабната изложба KUSAMA: Cosmic Nature.

Джулиана Нотари, Дива, масивната скулптура на вагина и вълнения в Бразилия

Вагината, която Бразилия не успя да скрие от света

И каква е идеята на нейната авторка

Експозицията включва гигантски скулптури на тикви и цветя, разпръснати из ботаническата градина в Бронкс. Техен автор е една от най-влиятелните съвременни художнички - японката Йойои Кусама.

Тя е родена през далечната 1929 г. в японския град Мацумото, но през 1958 г. имигрира в Щатите. Израства сред полета от божури, цинии и най-различни растения, от които и днес черпи вдъхновение.

Запазена марка на авангардистката са точките, които според куратора Мика Йошитаке са символ на слънцето и енергията в творчеството й.

Част от настоящата изложба са прочутите стоманени кълба на Касума, които тя показва за първи път в друга нейна експозиция - Narcissus Garden. Преди 55 години художничката ги излага без разрешение пред входа на биеналето във Венеция и, естествено, успява да предизвика широк отзвук.

Изкуството на гениалната артистка е повлияно не само от природата, но и от честите й пристъпи на халюцинации и различни ментални заболявания. Затова и от 1977 г. 92-годишната Кусама доброволно живее в психиатрична болница в Токио.

Творбите от KUSAMA: Cosmic Nature ще красят ботаническата градина в Ню Йорк до 31 октомври, уточняват от AFP.