Безспорно "Jingle Bells" е най-популярната коледна песен и тук дори Марая Кери няма какво да каже по въпроса с нейната "All I want for Christmas is you". Но, оказва се, историята на тази музикална класика не е толкова празнична и забавна, колкото предполагаме. И създаването й няма нищо общо с Коледа.

Марая Кери, Лили Алън, Pogues, Wham, Slade - 5 от най-добрите коледни песни

5 от най-добрите коледни песни на всички времена

Да си припомним някои от класиките през годините

Песента излиза през далечната 1857 г. и носи името "One Horse Open Sleigh". Написана е от Джеймс Лорд Пиърпонт, син на министър в Нова Англия, който на 14 години бяга от страната по вода, а след това се връща, за да се установи и да създаде семейство в Масачузетс. 

Има магазин и фотографско студио, но губи и двете в пожар. Връща се в Нова Англия разорен. Няколко години по-късно, през 1856г., съпругата му умира. Малко след това Пиърпонт е назначен за министър на музиката (по онова време има такова министерство). Започва да пише песни и да дава уроци по орган и пеене, като постоянно композира нови произведения. С успеха му идва и вторият му брак.

Снимка 558107

Източник: iStock

През 1857 г. той издава песента, която пеем и до днес - вдъхновен най-вероятно от популярните по това време в града надбягвания с шейни. Но "One Horse Open Sleigh" се представя толкова зле, че се налага да я преиздаде през 1859 г. като "Jingle Bells". Дори и това не успява да й донесе особена слава - освен че се пее от хор в неделното училище.

Или поне докато не попада в устите на любителите на чашката. "Jingle Bells" се превръща в популярна песен за напиване от средата на викторианската епоха, като "певците" тропат с чашите си, за да имитират звука на камбаните. А текстът й се смята за доста закачлив за онова време. И в това няма нищо случайно - все пак Пиърпонт я е написал в бар, предава My Journal Courier.

Ед Шийрън, Елтън Джон и общата им коледна песен "Merry Christmas"

Ед Шийрън има новина

Свързана е с Коледа

"Jingle Bells" все пак устоява на изпитанията на времето, а името на създателя й е записано в Залата на славата на авторите на песни в САЩ.