Като по традиция и тази година на Деня на българската просвета и култура Фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Преди няколко седмици от фондацията обявиха и всички номинирани в 11-те категории.

Не можем да отречем, че най-интересна ни е тази за Изгряваща звезда, защото именно там се крият не толкова известните млади таланти, които обаче са на път да се превърнат в бъдещи големи звезди. Или поне за момента дават такива заявки. Точно като Вилислава Кирилова, благодарение на ролята ѝ в "Постоянната съпруга" на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Чувствителна, позитивна и упорита, Вилислава казва, че е много притеснителен и емоционален човек, но като актриса е личност със силен характер. Може би затова ѝ харесват ролите на жени с твърда ръка - на "лидери, като Лейди Макбет например." Не мисли, че има роля, която не би изиграла, защото във всяка би потърсила сходство и предизвикателство.

Снимка 618307

Източник: Личен архив

Въпреки че завършва актьорско майсторство сравнително наскоро - през 2021 г. в НАТФИЗ в класа на Пламен Марков, в душата си Вилислава е актриса, откакто се помни - още преди тя самата да си дава сметка за това.

"Бях на около 5 г., а баща ми смяташе, че някой ден трябва да бъда адвокат. Затова "тренирах" пред дядо как защитавам някакви хора на дела. Тогава дядо ми каза: "Това момиче трябва да стане актриса", спомня си с усмивка Вилислава.

Даниел Върбанов - българският княз от "Войната на буквите" за участието си в сериала на БНТ

Даниел Върбанов - българският княз от "Войната на буквите" отблизо

Младият актьор за сериала, за Даниъл Дей-Люис и за трудностите при подготовката за ролята на Баян

Години по-късно тя продължава да е все така посветена на актьорството и да черпи вдъхновение от тази професия, превърнала се в нейно призвание. "Харесва ми свободата да бъда креативна на сцената, въплъщавайки се в различни роли. Да изиграя всяка една така, че да я направя уникална, като вложа нещо и от себе си."

Освен вдъхновяващо обаче, актьорството може да бъде и много поглъщащо - и то до такава степен, че често да не оставя свободно време. Точно такова липсва на Вилислава, за да се погрижи повече за себе си.

Въпреки това успява да си открадне някоя свободна минутка, за да отиде на театър или кино. Последният филм, който истински я е впечатлил, е "Идиотският триъгълник" от 2022 г. на шведския режисьор Рубен Йостлунд.

"Хареса ми съпоставката между финансов статус и инстинкт за оцеляване". Филмът всъщност е безмилостна и много актуална социална сатира, която осмива култа към външния вид, свръхматериализма, класовото разделение и традиционните модели в обществото.

Що се отнася до последната постановка, която е гледала и на драго сърце би ни препоръчала, то тя е "Орфей" в Народен театър "Иван Вазов". "Режисурата на Йерней Лоренци е в неговия запазен стил, а страхотната актьорска игра много ме зареди", не крие Вилислава.

И като стана дума за театър и постановки, няма как да не си поговорим за "Постоянната съпруга" и превъплъщението ѝ в Констанс Мидълтън, благодарение на което младата актриса получи номинация за тазгодишните награди Аскеер.

"Постоянната съпруга" от Съмърсет Моъм е пикантна комедия на интригата, в чийто център е един любовен триъгълник. Изящна и елегантна, поднесена с изискан финес, заредена с енергия и остроумие, постановката на Бойка Велкова на пръв поглед оставя впечатление за фриволност и безгрижие, продиктувано от привидната лекота на съдържанието.

Климентина Фърцова, "Войната на буквите" и какво сподели младата актриса за себе си и за ролята си в сериала

Климентина Фърцова - византийската принцеса от "Войната на буквите" отблизо

Младата актриса за сериала, за Деймиън Шазел и за предизвикателствата на работата пред камера

И ако не се замислим какво ни казва авторът, какво е търсила в текста режисьорката, какво подсказва и чудесната нееднопланова игра на актьорите, можем да отнесем спектакъла към развлекателния жанр. Но това е Съмърсет Моъм и със сигурност можем да потърсим много повече послания и смисъл, заложени в сюжета.

Снимка 618306

Източник: Личен архив

Кое беше голямото предизвикателство в ролята на Констанс Мидълтън в "Постоянната съпруга"?

Екипът на Сатиричен театър "Алеко Константинов" ми гласува огромно доверие, като ми даде роля, която сама по себе учеше повече мен за живота. В тази връзка Бойка Велкова беше изключителен учител и ментор. Що се отнася до предизвикателствата, първо - Констанс е по-голяма, второ - омъжена е, и трето - трябваше да пресъздам за кратко време различни периоди от живота на персонажа. Нейната метаморфоза от "съпруга украшение" към независима жена.

Какво харесахте и какво не харесахте в Констанс?

Харесва ми, че Констанс е човек, който вярва в себе си. Мнението и снизхождението на хората не може да я събори. Не ми харесва обаче, че накрая избира комфорта на социалния статус пред това да бъде обичана.

Аскеер 2023: кои са номираните

Кои са номинираните за наградите Аскеер тази година

Голяма част от отличените този път са от независимия сектор

По какво Констанс си прилича с Вилислава и по какво се различава?

Приличаме си по търпението, което и двете сме склонни да проявим в името на по-голямата цел, в името на нуждата за израстване. Аз обаче не бих направила такива компромиси с личното си щастие, каквито прави Констанс.

Какво още да очакваме от вас?

В момента репетирам в два независими проекта, които са много различни и провокиращи. Надявам се скоро да ги видите. Единият за момента остава в тайна, а другият е "Двойно дъно" - авторски спектакъл на Ана Батева и Любо Колаксъзов. Режисьорите са млади, но много идейни.

Междувременно може да гледате и "Постоянната съпруга" в Сатиричен театър. Следващите дати са 30 май и 26 юни. А що се отнася до далечното бъдеще, си пожелавам набор от интересни, вдъхновяващи роли, които да предизвикват мен самата.