Когато говорим за невероятни и мотивиращи трансформации, винаги трябва да включваме и тази на Хафтор Бьорнсон, по-познат повече като Планината от Game of Thrones. 

Хафтор Бьорнсон, Еди Хол, боксовият мач между двамата и победата на Планината

Планината спечели битката на гигантите

Хафтор Бьорнсон се оказа с по-добра техника от Еди Хол

Преди две години 206 сантиметровият исландец тежеше над 200 килограма и беше сред най-добите стронгмени в света. Но тогава Бьорнсон реши да направи огромна промяна в живота си и да замени силовия спорт с боен, ставайки боксьор на аматьорско равнище.

Наистина, не са много атлетите, които биха взели толкова рязък завой в професионалното си развитие, но исландецът показа, че не се страхува от предизвикателства. И за обявения мач с друг стронгмен - Еди Хол, започна да се храни и тренира по съвсем различен от досегашния начин.

Въпросният мач беше отлаган на няколко пъти, като първоначалните планове беше да се проведе през месец септември 2021 г., но заради пандемията и контузия на Хол се състоя едва преди няколко дни. Планината спечели убедително, показвайки по-добра боксова техника от противника си.

Но физическата му трансформация е нещото, което заслужава повече внимание. Кантарът преди двубоя с Еди Хол отчете, че Хафтор Бьорнсон тежи 152 килограма. Това е наистина много, но в същото време означава, че за по-малко от две години е успял да свали около 50 килограма.

Да, изглежда много по-нацепен, но и внушителен. Чак ни се иска да го видим на ринга срещу Джейк Пол - ютюбърът, решил да се преквалифицира в боксьор, на когото засега поне му се получава доста добре. Но това не зависи от нас, така че да се върнем на Бьорнсон.

В канала му в YouTube попаднахме на видео, в което заедно със съпругата си Келси Хенсън отговарят на въпроси на фенове. От отговорите пък разбираме доста интересни неща. Като например, че искат и второ дете.

За Келси Хенсън трансформацията на Тор, както е известен Хафтор Бьорнсон в Исландия, сякаш се е случила за един миг и не си спомня почти нищо от процеса. Но е много доволна, защото смята, че свалянето на килограми и промяната в начина му на живот е била за добро. Защото съпругът ѝ води много по-здравословен начин на живот, което е подобрило качеството на съня му.

Е, Келси Хенсън твърди, че Планината все още хърка, но и тук има значително подобрение. А и с новия му начин на живот могат да правят много повече неща заедно. Като например дългите разходите.

Докато е бил стронгмен, Хафтор Бьорнсон се е стремял да изразходва колкото се може по-малко калории в свободното си време, за да не загуби тегло. Което почти е изключвало разходките и физическите натоварвания, които не са част от тренировките му. Сега обаче всичко е в миналото и могат да правят много повече неща заедно. Защото вече една от целите му е да изразходва енергия.

Колкото до самата форма, Бьорнсон може и да е стриктен с тренировките и храненето си, но пък не се интересува кой знае колко много от детайли като например какъв е процентът му на подкожни мазнини. Но все пак има някаква представа - около 11%.