От дълбока древност хората имат нужда от музиката. Тя управлява емоциите и настроението, а често влияе и на начина ни на мислене.  Музиката е вдъхновение за много хора, начин на живот, подкрепа в тежки ситуации. Има много песни, които свързваме със стари спомени. Има и такива, които без дори да си даваме сметка, ни действат ободряващо, като ни карат неволно да се усмихнем.

Именно кои са "най-щастливите" песни се заемат да разберат от английската радиостанция Greatest Hits Radio. За целта от радиото правят допитване сред 1300 души на възраст между 30 и 55 години и класират 50 парчета. 58% от участниците в анкетата споделят, че песните, които ги правят най-щастливи, са издадените по време на младежките им години.

Поведенческият специалист Пол Маккена обяснява защо някои песни правят хората щастливи. Според експерта, ние свързваме въпросния сингъл с хубавите времена в миналото и се пренасяме отново в тях. Тези песни ни карат да се чувстваме добре, без да ни създават усещането, че сме стари. Слушането им подобрява както психичното, така и физическото ни здраве, пишат от Daily Star.

"Чудесно е, че хората слушат повече радио и че музиката се оказва отлично средство за повдигането на настроението, особено във времето на изолация, когато имаме нужда от положителни стимули повече от всякога", казва един от водещите в Greatest Hits Radio Пат Шарп.

Да видим парчетата, които заемат първите 10 места в класацията за най-щастливите песни, според проучването на радиото.

1. |Mr Blue Sky" - Elo

2. "Don"t Stop Me Now" - Queen

3. "Stayin" Alive" -Bee Gees

4. "Dancing Queen" - Abba

5. "Livin" On a Prayer" - Bon Jovi

6. "Come on Eileen" - Dexys Midnight Runners

7. "You Can Call Me Al" - Paul Simon

8. "Walking on Sunshine" - Katrina and the Waves

9. "Just Can"t Get Enough" - Depeche Mode

10. "Never Gonna Give You Up" - Rick Astley