За някои спомен, за други - мечта. Това е Черноморието ни през 70-те и 80-те години на миналия век. "...Ходехме голи, гладни, солени и щастливи", пише точно в тази връзка журналистът и писател Иво Беров. Неговата история, заедно с още 22 подобни, и то все на различни автори, е включена в сборника "Голи и солени (морето преди бетона)". 

Уил Смит, “Уил” и автобиографичната книга, в която актьорът разказва цялата си история

Уил Смит преди шамара и Крис Рок

Най-мрачните моменти в автобиографията “Уил”

Книгата на издателство "Кръг" крие лични и вдъхновяващи разкази за Черноморието от едно време. Едно отминало, но не и забравено време, когато рокендролът е бил млад, дюните - неразорани, немкините - от ГДР, а леките коли - тежкотоварни.

За авторите на разказите - журналисти, артисти, писатели, както и други герои на нашето време, Черноморието е било мястото, на което са бягали от сивата реалност на ежедневието и са чувствали духа си свободен. Защото морето преди бетона е бил техния своеобразен безкраен Джулай.

Снимка 587666

Източник: Издателство "Кръг"

"Голи и солени (морето преди бетона)" е дело на Жанина Драгостинова, която е сглобила в едно личните спомени от тези романтични бягства на свои приятели. А за да бъде образът на Черноморието от едно време най-пълен и реалистичен, сборникът е илюстриран с ретро снимки на журналиста Иван Бакалов и актрисата Ана Вълчанова.

Снимка 587667

Източник: Издателство "Кръг"

Ружа Игнатова, "Изчезналата криптокралица", "Жената, която измами света" и най-търсената жена от ФБР

Какво научаваме за изчезналата Ружа Игнатова

На "криптокралицата" са посветени книга и аудиопоредица

Ето така 23-ите историите в книгата стават още по-лични и ценни. Превръщат се във вдъхновяващи морски перли, които да съхраним за моментите, в които то, нашето Черноморие, ни залипсва. Там, където буйните вълни, милостивото слънце и полетът на чайките отприщват свободата на духа и го понасят заедно с морската пяна извън сивата реалност на ежедневието.

"Голи и солени (морето преди бетона)", издателство Кръг, 22.90 лв., е вече в книжарниците.