Ясно е, че от филм, в който през по-голямата част от времето гигантски чудовища се млатят ожесточено, не бива да очакваме да предизвиква дълбоки философски размисли у някого. Предназначението на подобни продукции е да ни донесат точно такова - различно и разтоварващо - преживяване, каквото останалите филми с плътен сюжет, многопластови персонажи и заплетени развръзки не могат.

В този смисъл "Годзила: Кралят на чудовищата" върши работата си перфектно. Филмът е своеобразно продължение на "Годзила" от 2014 г., но къса с повечето герои в центъра на събитията тогава.

Отново виждаме доктор Иширо Серизава (Кен Уатанабе) и доктор Вивиен Греъм (Сали Хоукинс), които са част от криптозоологическата агенция "Монарх", занимаваща се с откриването и изследването на Титаните - митични същества с невъобразима мощ, които някога са управлявали планетата.

Снимка 425917

Източник: Alexandra Films

И тук идват новите неща. Заради унищожението на Сан Франциско и смъртта на милиони, през последвалите пет години в "Монарх" се опитват да разберат съществуват ли други Титани на Земята. Оказва се, че съществуват, броят им надхвърля 17, което няма как да не плаши хората.

Според учените от агенцията, не всички същества са зли и искат да затрият човечеството. Правителството на САЩ обаче иска да ги избие, за да гарантира сигурността на цялата планета. Така започва (буквално) и голяма игра с огъня.

Снимка 425916

Източник: Alexandra Films

Новите герои във филма идват и с новите си за зрителя драми. Ема (Вера Фaрмига), Марк (Кайл Чандлър) и Мадисън (Мили Боби Браун) са оцелелите след Сан Франциско членовете на семейство Ръсел. Майка, баща и дъщеря, те са напълно отчуждени един от друг, а причината е смъртта на сина им в битката, в която Годзила спасяваше планетата.

Доктор Ема Ръсел работи за "Монарх", където посвещава времето си на идеята да разработи начин, по който хората да комуникират с Титаните. Разбира се, нещата ще се объркат и ще станат доста по-сложни, отколкото изглеждат първоначално.

Снимка 425922

Източник: Alexandra Films

В своята наивност, човечеството ще се изправи пред Гидора - триглаво чудовище с невъобразима сила, което има възможността да комуникира с останалите Титани и, на всичкото отгоре, дори ги контролира. Въпросът е какво може да направи Годзила срещу подобна титанична сила...

"Годзила: Кралят на чудовищата" е в кината от 31 май