На изборите от изминалия уикенд у нас имаше някои изненади, макар че ниската избирателна активност напълно се припокри с очакваният на социолозите. За разлика от България обаче, близката до нас островна държава Кипър се радва на повече гласоподаватели. От отчетените 45% на изборите през 2019 г., този път избирателната активност в страната е била малко под 59%. Според анализаторите този ръст отчасти се дължи на "фактора Фидиас".

Власт и богатство с YouTube - как MrBeast стана абсолютният крал на платформата

Власт и богатство с YouTube - как MrBeast стана абсолютният крал на платформата

Той е милионер, има милиони последователи и детронира всяка конкуренция

Всъщност става дума за избирането на популярен YouTube-ър от Кипър за независим евродепутат в Европейския парламент. Името му е Фидиас Панайоту и е едва на 24 години.

Според анализ на данни от екзитпол в новинарския сайт Philenews пише, че младежът е спечелил 40% от гласовете на хора между 18 и 24 години и 28% от гласовете на хора между 25-34 години. Благодарение на тях и общо 19.4% от вота, той е събрал третия най-голям брой гласове и попада сред шестимата кипърски евродепутати. Ето и какво знаем за него.

Фидиас Панайоту е известен с видеата, които качва в YouTube. Към момента има над 2.6 милиона абонати в канала си. Съдържанието му обаче не цели да бъде информативно или социално ангажиращо, а просто развлекателно.

С един от най-скандалните си клипове от миналата година, натрупал милиони гледания, младежът предизвика вълна от възмущение в Япония и бе принуден да се извини. Докато пътува с прочутия влак-стрела в страната, той успява да избегне плащането на билета си, криейки се в тоалетните и симулирайки, че е болен. В петзвезден хотел пък се измъква от плащането на сметката за закуската си.

Въпреки противоречивото си съдържание, в крайна сметка Фидиас Панайоту си спечелва място в Европейския парламент и отпразнува победата с думите: "Ние пишем история. Не само в Кипър, но и в международен план".

Той не крие, че е останал изненадан от резултата в своя полза и е заявил пред държавната телевизия CyBC, че партиите трябва да приемат това като предупреждение, че "трябва да се модернизират и да слушат хората".

Според Politico YouTube-ърът е заявил, че ще участва в изборите, през януари. В ефира на кипърската телевизия Alpha Cyprus пък, където се е появил, облечен с къси панталонки, сако, три вратовръзки и маратонки, той признава, че никога не е гласувал, не знае почти нищо за политиката и ЕС, но че вече не може да понася продължаващото управление на "маниаци" в Брюксел.

Beast Games на MrBeast - най-голямото риалити за Amazon с рекорден награден фонд

Задава се риалити с 5 милиона награден фонд

MrBeast надминава себе си

Колкото до кандидатурата на Фидиас Панайоту, той я представя през април и казва, че целта му не е да бъде избран, а да мотивира младите хора да се включат в политиката, пише BBC.