Работата в голяма технологична компания като Fаcebook може да е мечта за мнозина, но и тук важи с пълна сила правилото да внимаваш какво си пожелаваш. Оказва се, че позициите на модераторите (следят съдържанието в социалната мрежа и го променят спрямо правилата й) е толкова напрягаща, че някои от тях развиват посттравматично стресово разтройство.

След решение на висшия съд в Сан Матео, Марк Зукърбърг се съгласи да заплати обезщетения на 11 250 настоящи и бивши модератори на Facebook в общ размер от 52 милиона долара заради вредите върху психичното им здраве, които работата им е нанесла.

Всеки модератор ще получи поне по 1000 долара за лечение, като сумата може да достигне и до 6000 долара, ако е налице диагноза като посттравматично стресово разстройство, депресия, пристрастяване или друго подобно. Такъв най-вероятно е случаят на поне половината.

Снимка 479227

Източник: GettyImages

Работещите в момента за социалната мрежа пък ще могат да ползват повече часове за консултации с психотерапевт. Ще се въведат и нови правила, като заглушаване на звука по подразбиране и възпроизвеждане на черно-бяла картина, вместо цветна, докато се извършват проверките на съдържанието.

А адвокатът на ищците е повече от доволен от съдебното решение, защото работата, която те извършват, е "невъобразимо тежка", пише The Verge.

Съдебната битка започна още през 2018 г. с иск на бивш модератор. Само след девет месеца работа Селена Скола е развила ПТСР, защото всеки ден й се е налагало да гледа снимки на насилие, убийства и самоубийства. Към нея се присъединиха още много на нейната длъжност, чието психично здраве също не е било пощадено от всичко, което се публикува в социалната мрежа.

Снимка 479234

Източник: iStock

След сериозните упреци покрай кандидат президентската компания през 2016 г., че Facebook не модерира коректно съдържанието си, компанията нае десетки фирми подизпълнители, които ангажира с тази задача.

Messenger Rooms, Facebook, Zoom и отговорът на Марк Зукърбърг

Messenger Rooms - алтернативата на Zoom от Facebook

Колко сигурни са разговорите ни тук

За годишна заплата от около 29 хиляди долара, модератори са поставени под сериозен стрес не само заради всичко, което виждат, а и заради непрекъснато променящите се политики на Fаcebook, които трябва стриктно да спазват.