Днес столицата на България отбелязва своя празник. По този повод събираме три заглавия, посветени на прелестите и тайните на София.

Снимка 546889

Източник: Кръг

"Етюд-и-те на София"

Красивото издание събира най-добрите фотографии от Facebook страницата за градска фотография със същото име. Техен автор е Иван Шишиев, а текстовете към снимките му са запазени без промяна от оригиналните си публикации. Книгата е налична в два варианта - с традиционна и зимна корица.

Изд. Кръг, 23.90 лв.

"Софийски истории"

Снимка 546890

Източник: Колаж / Бард

Кирил Топалов отдавна си е създал име на "софийски" автор, който умело пресъздава битието и премеждията на софиянци. Най-новата му книга с разкази събира истории за три поколения, израсли в града - дядовците, преживели четири войни, синовете, живели в драматично променящия се свят след 1944 г., и внуците, станали свидетели на прехода след 1989 г.

Изд. Бард, 16 лв.

"Бохемска София"

Снимка 546892

Източник: Колаж / Orange Books

Защо между Елин Пелин и Йордан Йовков има съперничество? Какво се случва в прословутото Писателско кафене? Как Яворов се бори с диалектна на актьорите в Народния театър? Как жълтите павета се появяват в София? Това са само част от любопитните факти, които можем да научим от сборника разкази на Виктор Топалов и колектив, посветен на любимата ни столица в началото на 20 век.

Изд. Orange Books, 15.90 лв.