През 2017 г., докато живее в Австралия, британката Елизабет Ърл се запознава с двама американски братя, които живеят на платноходка, пътувайки по света през последните 10 години. От време на време те си търсят екипаж и я питат дали иска да плава с тях от Южна Африка до Бразилия.

Елизабет се съгласява на мига. "Мога да го направя", казва си. "Ще живея на лодка."

Така със своя банков овърдрафт тя купува разрушена от ураган платноходка в Карибите. И тъй като не ѝ достигат средства, се налага да продаде всичко, което притежава, за да я стегне. Мести се на Карибите, обновява лодката и осиновява улично куче, което мрази ветроходството. След известно време обаче ѝ се налага се да направи избор дали да продаде лодката и да задържи кучето Лайла, или да се отърве от него и да продължи с околосветското пътуване.

Елизабет избира кучето. Успява и да реновира лодката достатъчно добре, за да я препродаде, така че да намали загубите си. Връща се в Англия и някак неусетно се влюбва в живота по каналите.

Купува нова лодка 3800 британски лири, като отново използва банковия си овърдрафт. Ремонтира я две години и след това живее в нея една, преди да я продаде за 22 500 британски лири. Малко след това Елиабет си купува красива 21-метрова лодка от 1920 г., в която живее и до ден днешен. Купува я от свой приятел за 35 000 британски лири и я кръщава Маги.

Живот на лодка, вместо ипотека

За Елизабет целият процес с ипотеката е в полза на хора, които имат стабилна работа, гарантирана заплата от работодател или ако са женени или живеят с някого до себе си. Няма обаче никаква ползва, ако си сам, с непостоянна работа 30-годишен артист от Мидландс като нея. А и за ипотека обикновено трябва да представим доказателство за доход за определен период от години и спестявания за депозит от около 10% или 20%, което се оказва абсолютно непосилно за толкова млади хора в Англия. Така че все повече от тях търсят алтернативни начини за живот, независимо дали става дума за лодки, микробуси или платноходки.

Как стои въпросът с разходите

И въпреки че не плаща ипотека, Елизабет все пак има месечни разходи. Тя трябва да избере дали да живее в яхтено пристанище, или в така наречените канали на страната. Избира второто, защото е безплатно. Трябва да се мести на всеки две седмици, но пък това не й струва нищо. И макар да ѝ се налага да пътува по-често, така успява да разгледа повече от страната. Плаща за гориво по около 350 паунда на тримесечие. Една торба въглища за камината пък ѝ струва около осем британски лири. Стига ѝ за два дни и половина.

Освен това плаща около 100 британски лири на година за застраховка, която не покрива всичко. Ако се блъсне в друга лодка, застраховката покрива щетите. Ако лодката ѝ обаче потъне, не е защитена.

Но Елизабет споделя пред Insider, че животът на лодка е много вълнуващ. Едно от любимите ѝ неща е, че може да пътува когато и почти където си поиска.

"Просто искам да водя необикновен живот и ако се появи възможността да намеря необикновено място за живеене - независимо дали е фар, замък или ковачница, тогава може би ще сменя лодката", категорична е Елизабет. Тя смята, че нейната история няма да бъде по-добра и със сигурност ще е много по-малко интересна, ако си купи двустаен апартамент или малка къща в провинцията.