Египетските пирамиди са едно от чудесата на света и това не е никак случайно. От векове те впечатляват с размери и перфектните си форми и надали има човек, който да не се е чудил как хората в древността са успели да ги построят толкова внушителни без всички удобства и строителни приспособления, които притежаваме днес, и то на това отдалечено място.

Египет, пирамидите в Гиза, ресторантът 9 Pyramids Lounge и плановете за реновация

Пирамидите не са това, което бяха

Още една причина да ги посетим

Съществуват различни теории около този въпрос като една от тях дори твърди, че пирамидите в Гиза са дело на извънземни. А преди дни се появи и нова теза, която ни звучи доста по-правдоподобно.

Тя идва от учени от University of North Carolina Wilmington, които анализират сателитни изображения на местността, в която се намира забележителността, с цел да намерят възможното местоположение на изчезнал отдавна речен ръкав на река Нил. Освен това се правят геофизични проучвания и проби, за да се установи наличието на речни седименти под настоящата земна повърхност.

Снимка 665383

Източник: iStock

На базата на тях те твърдят, че пирамидите са построени именно в близост до разклонение на реката, което е било дълго цели 64 км. Учените предполагат, голямата суша преди около 4200 години, когато е започнало и натрупването на пясък, вероятно е довело до изчезването му. 

А наличието на този речен разклон може да се приеме като обяснение за местоположението на египетските пирамиди именно в тази част на пустинята. Той ги е правил леснодостъпни по вода и това може би е начинът, по който целият материал за издигането им, е бил доставян, пише Daily Mail.

Египет, Луксор, Карнак и пищната церемония, която откри възстановения Път на сфинксовете

Египет и пищната церемония в чест на фараоните

Страната откри път на 3400 години

Тази теория за пръв път дава обяснение на търсещия отговор от векове въпрос защо огромните пирамиди са построени точно на това място и как точно е било възможно това.