Понякога изкуството е неразбираемо, също като цената, която някои са готови да платят за него. Поредният подобен пример е една скулптура на заек от неръждаема стомана. Тя е дело на американеца Джеф Конс.

Това произведение на модерното изкуство стана най-скъпата скулптура на жив творец, продадена някога на търг. Специалисти смятаха, че заекът ще се продаде на цена между 50 и 70 милиона долара. Но след началото на наддаването в сряда в Ню Йорк се достигна до сумата от 91 милиона и 75 хиляди долара, която нахвърли всички очаквания.

Така скулптурата от неръждаема стомана, която много ни наподобява на фолиев балон, успя да надскочи предишния рекорд с няколко хиляди долара. И заекът без лице веднага бе определен за едно от най-забележителните творби на модерното изкуство.

Продадоха най-скъпата картина в света

Продадоха най-скъпата картина в света

Платното е на Леонардо да Винчи

Продаденият екземпляр е един от четирите, направени лично от Конс. Той отиде на търг след кончината на медиен магнат, виден колекционер на произведения на изкуството. Новият собственик пък е баща на министъра на финансите на САЩ, пише CNN.