Впечатляващо е как с една шепа супергерои Marvel Studios и Disney успяха да наредят филмите си сред най-печелившите в световен мащаб, а и в историята на киното като цяло. Това, естествено, не се случи за година-две-три, а беше процес, който досега протече в три фази. В момента се намираме на прага на четвъртата и нямаме ни най-малка представа какво ще се случва в нея. И това е най-хубавото.

След като обаче Disney купи Fox, беше само въпрос на време да видим отново героите, притежавани от студиото, като Фантастичната четворка и всички от Х-Мен например.

Още когато стана ясно, че ще има втори самостоятелен филм за Доктор Стрейндж, се появиха и очаквания, и слухове, че именно той ще отвори вратата към Мултивселената и ще настане едно своеобразно мазало.

Снимка 572861

Източник: Форум Филм България

Е, "Спайдърмен: Няма път към дома" го изпревари, но пък заглавието на "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" не е никак случайно. Никак...

Още преди трейлърите да ни го покажат, първата пост кредит сцена от "Спайдърмен: Няма път към дома" ни подсказа, че играта ще загрубее и харизматичният доктор ще трябва да се справя с неизвестна заплаха, много различни вселени и дори различни свои версии.

И наистина е така, но няма как да кажем каквото и да било, без да изтървем някой нежелан спойлер. Ще кажем само, че във филма, освен Доктор Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач), главни действащи лица ще бъдат Уанда Максимов (Елизабет Олсен) и Америка Чавес (Сочил Гомес).

Снимка 572865

Източник: Форум Филм България

Всъщност, наистина е важно човек да е гледал както вече споменатия "Спайдърмен: Няма път към дома", така и два сериала: WandaVision - първият от киновселената на Marvel, и Loki. Просто много неща са застъпени и от филма, и от сериалите, а разбирането на събитията в "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" ще бъде много по-лесно, ако знаем за какво става дума и в трите предхождащи го продукции.

Иначе, Америка Чавес е напълно ново име за киновселената, а във втория филм за Доктор Стрейндж ще бъде нейното своеобразно представяне и бойно кръщение. Ще разберем повече за суперсилите ѝ и защо ще бъде толкова важна за бъдещите филми.

Още на първо гледане прави впечатление, че режисираният от Сам Рейми филм е много по-различен от всички 20+ филма на Marvel, които гледахме през последните над 10 години.

Снимка 572867

Източник: Форум Филм България

Режисьорът е успял да придаде на "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" една хорър нотка, която всъщност го отличава най-осезаемо. Няма как да не отбележим също, че Сам Рейми се завръща отново към супергероите след около 15-годишно прекъсване. Именно той режисира трилогията за Спайдърмен с Тоби Магуайър в главната роля.

С риск да сме досадни, ще припомним, че не всичко приключва с показването на надписите, защото това все пак е филм на Marvel. А Marvel не изневеряват на себе си. Затова и не трябва да се бърза със ставането от мястото, защото предстоят цели две сцени - една след първите надписи, която си е направо задължителна за гледане, защото съдържа огромна изненада, за която никой не е и предполагал, и една след по-дългите.

"Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" е по кината от 6 май