Хю Лофтинг публикува първия си роман за английския лекар, който говори с животните, през 1920 г. Оттогава д-р Джон Дулитъл е неизменна част от детството на почти всяко хлапе. Има го и във филми (включително два с Еди Мърфи), има го и в радио сериали, и в телевизионни продукции.

Днес, точно 100 години след раждането си, доктор Дулитъл получава нова филмова адаптация. Тя е дело на режисьора Стивън Гейгън, който съживява образите от десетте книги, но с акцент романа "Пътешествията на Доктор Дулитъл".

Връщането на героя на екран обаче не е никак лека задача. Всъщност, оказва се изключително предизвикателство за сценаристите Стивън Гейгън, Дан Грегър, Дъг Манд и Томас Шепърд. Причината е, че оригиналните текстове и истории преливат от типичния за началото на XX век колониален расизъм, за какъвто в киното днес място няма. Даваме само един пример.

В оригиналната история един от главните герои е Бумпо - африкански принц, който помага на д-р Дулитъл и неговите приятели животни. В замяна докторът трябва да обещае, че ще избели лицето му... Няма как тази история да бъде разказана днес, без някой да не бъде обвинен в расизъм. Затова и сценаристите решават да променят малко живота на доктора.

Така д-р Дулитъл (Робърт Дауни Джуниър) е вдовец с разбито сърце, изгубил съпругата си преди седем години. Съсипан от мъка, той се оттегля от докторската професия и се затваря зад високите стени на имението си. Единствената му компания са животните, с които той общува свободно на техните езици.

Снимка 461863

Източник: Forum Film Bulgaria

Младата кралица на Великобритания - Виктория (Джеси Бъкли), се разболява тежко и Дулитъл се оказва единственият, който може да я спаси. За да го направи, той е принуден да отплава към обгърнат в мистика остров в търсене на тайнствен лек.

Д-р Дулитъл се впуска в епично приключение в компанията на самообявилия се за негов чирак - младежът Томи Стъбинс (Хари Колет), и на някои от най-доверените си животни: горилата Чи-Чи (Рами Малек), патицата Даб-Даб (Октавия Спенсър), щраусът Плимптън (Кумейл Нанджиани), полярната мечка Йоши (Джон Сина), както и папагалът Поли (Ема Томпсън).

Снимка 461866

Източник: Forum Film Bulgaria

По петите на доктора тръгва и злият кралски лекар д-р Блеър Бъдфлай (Майкъл Шийн), който има нареждане да спре Дулитъл и екипажа му на всяка цена.

По пътя Дулитъл среща стари познайници и противници, но се сблъсква и с нови и доста чудати създания, които успяват да върнат духовитостта и куража му. Една от най-забавните срещи е тази с пиратския крал Расули (Антонио Бандерас), който отдавна има зъб на Дулитъл и е готов да го накара да си плати на всяка цена.

Снимка 461865

Източник: Forum Film Bulgaria

Доста приятно изненадани останахме от Антонио Бандерас и Майкъл Шийн, които макар и за сравнително кратко време на екран, успяха с лекота да изградят образите на своите злодеи по брилянтен начин.

Робърт Дауни Джуниър обаче седи на екран странно. Личи си, че е вложил цялото си старание в странния уж английски акцент на доктора, но като че ли не е успял да вникне докрай в сложния му образ.

Затова и само на няколко момента успяхме да доловим присъщото остроумие на ексцентричния лекар. Шегите му с животните във филма несъмнено ще забавляват децата, но трудно ще накарат възрастните да се усмихнат.

Във визуалните ефекти "Доктор Дулитъл" също можеше да повече е в крак с възможностите на съвременните технологии. На моменти животните изглеждат така сякаш гледаме "Хрониките на Нарния" - не че последният е лош, но е сниман преди 10 години.

Снимка 461864

Източник: Forum Film Bulgaria

Ако все пак искаме да гледаме забавен семеен филм, който да ни накара да се отпуснем, без да се напрягаме излишно с действието, новият "Доктор Дулитъл" е напълно подходящ за целта.

Премиерата на "Доктор Дулитъл" е на 18 януари