Между свиренето на пиано, практикуването на различни спортове и бойни изкуства, Дейвид Балъгън обича да се занимава и с наука и компютърно програмиране. Деветгодишното дете от окръг Бъкс, Пенсилвания, наскоро получи дипломата си за средно образование, а сега е вече на "лов за колежи".

Дейвид започва училище малко преди пандемията от коронавирус да затвори страната в началото на 2020 г. и завършва със среден успех по-малко от три години по-късно. "Когато го тествахме за надареност в първи клас, той вече беше преминал ниво от втори клас по математика и английски", казва Роня Балъгън, майката на Дейвид, във видео интервю за Insider.

"И така, тогава се намесих и казах: "Той не трябва да ходи във втори клас. Той трябва да започне директно трети клас." Но тогава удари Covid", добавя тя. "Две години и половина по-късно той завърши гимназия."

 Брайън Джонсън - милионерът, който харчи два милиона долара в опит да направи тялото си отново младо

Милионите, които харчи един мъж, за да направи тялото си по-младо

Какво се опитва да постигне Брайън Джонсън

Дейвид Балъгън, който живее в Бенсалем със семейството си, завършва гимназиалните си класове онлайн. Прави го в базираното в Харисбърг училище Reach Cyber Charter School, където трябва да се съсредоточи върху предмети, свързани със наука, технологии, инженерство и математика. Той иска да бъде астрофизик, затова с много хъс и желание изучава черните дупки.

Дейвид е член на изключителното общество от хора с висок коефициент на интелигентност Mensa. Други деца-чудо като него са носителят на Пулицър - журналистът Ронан Фароу, който завършва гимназия на 11 години и колеж на 15, и носителят на световен рекорд на Гинес за най-младият човек, дипломирал се в колеж -  Майкъл Кърни, който завършва едва на 10-годишна възраст.

Дейвид посещава няколко курса в общински колеж и родителите му казват, че сега търсят подходящия, където да продължи обучението си. Но в в семейството му все още има дебат към кой университет да се насочи, особено след като това ще изисква някои приспособления предвид възрастта му. Обмислят университета Принстън, университета на Пенсилвания и университета Харвард. 

Алекс Нюлав, донорство и как органите на момчето спомогнаха за спасяването на шест човека

Как смъртта на един младеж спомогна шестима други да живеят

Историята на Алекс Нюлав

Хенри и Роня Балъгън, които заедно притежават амбулаторна психиатрична клиника, имат няколко висши образования, но родителите на Дейвид не бързат да настанят сина си в университетски кампус. "Можете да си представите деветгодишно дете да тича из университета сам", казва Хенри Балъгън, осъзнавайки, че колкото и да е умен, синът му все пак още е едно малко момче.

"Той обича да си играе със своето лего, обикновено деветгодишно дете. Разбирате ли какво имам предвид? Така че само защото умът му може да разбере и проумее толкова много неща и има толкова големи идеи или теории, не означава, че той няма да се държи като деветгодишен", категорична е майката на Дейвид.