Понеже в последните седмици все се случва така, че уикендите са дъждовни и идеални за четене, отново събираме на едно място три книги, които заслужават внимание. И макар да са много различни,  обединява ги женският поглед на авторките им.

Снимка 532631

Източник: Колаж / Колибри

"Деца мои"

Това е вторият роман на Гузел Яхина, която стана литературна сензация в родната си Русия и по света с дебюта си "Зулейха отваря очи".

"Деца мои" също не е лека книга и отново връща читателя назад, по времето на колективизацията в СССР, войната, масовия глад и репресии. В центъра на историята е селският учител Якоб Бах, който отглежда сам дъщеря си и едно бездомно момче след смъртта на съпругата си.

Изд. Колибри, 24 лв.

Снимка 532632

Източник: Колаж / Кръг

"Олив Китридж"

Имахме удоволствието първо да видим минисериала по романа на Елизабет Страут с Франсис Макдорманд в главната роля. Но ето че наградената с "Пулицър" книга излиза най-после на български, за да ни припомни Олив Китридж - пенсионирана учителка в малко градче в щата Мейн. Олив буди страхопочитание в съгражданите си и смесени чувства в семейството си, но е готова да помогне на всеки, макар да не вижда проблемите, които се случват под носа й.

Изд. Кръг, 20 лв.

Снимка 532635

Източник: Колаж / Лабиринт

"Кръвта на цветята"

Зад това поетично заглавие се крие дебютния роман на Анита Амиррезвани. Родена в Техеран, но емигрирала в Калифорния, авторката се завръща чрез книгите си в родния си Иран, за да разкаже почти приказната история на младо момиче в град Исфахан през XVII век.

Лишено от наследство, то става чирак в работилницата за персийски килими на чичо си и трябва да избира между това да последва таланта си на дизайнер и това да следва традиционните ценности на обществото си.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.