Един от големите победители на Оскарите тази година беше CODA. Филмът, който е продукция на Apple TV+, разказва за Руби (в ролята е Емилия Джоунс), която е разкъсвана между мечтите си и дълга към семейството си, и глухонемите си родители.

Оскари 2022, CODA, Apple TV+ и първата статуетка за филм, продуциран от стрийминг платформа

Как Apple TV+ изпревари Netflix и останалите си конкуренти

CODA се превърна в истинско попадение

CODA получи цели три Оскара, между които и за най-добър филм. Както и една специална похвала.

Тя дойде от френския президент. Малко след края на церемонията Еманюел Макрон използва официалния си Twitter профил, за да поздрави създателите му. "Филмът CODA, който е адаптация по La Famille Bélier, спечели Оскар за най-добър филм в Холивуд", пише той.

"Специални поздравления за продуцентите, които са французи, както и за екипа, който го направи успешен зад граница. Филмът ни показва какво е да живееш недъг и какво изпитват хората, които полагат грижи за такива близки."

Филип Руселе, който от създателите на оригиналния филм, е продуцент и на CODA, заедно с Патрик Вахсбергер, Фабрис Джанферми и Жером Сейду. La Famille Bélier излиза през 2014 г. и също е носител на престижна награда - Сезар за актрисата Луан Емера, както и още пет номинации за френската филмова награда.