Вероятно всеки от нас, който обича да прекарва време сред природата и има очи за малките ѝ чудеса, си е задавал въпроса защо някои бръмбари са толкова блестящи и не е ли опасно да се разхождаш "облечен" в ярки, преливащи се цветове, когато живееш в свят на хищници.

Доскоро се смяташе, че тези цветове служат за привличане на противоположния пол или пък като предупреждение към хищниците: "Не ме яж, отровен съм!" Но с ново изследване, публикувано в Current Biology, хипотезата се преобръща.

Снимка 472221

Източник: iStock

Учените решили да проверят нова теория - че блестящите, преливащи се между синьо, зелено и златно цветове, всъщност има противоположна функция - да служат за камуфлаж.

Те напълнили с червейчета цели 900 обвивки от бръмбари с такива нюанси, като оставили някои с естественото им оцветяване, а други боядисали в едноцветни багри. След това поставили обвивките върху различни листа - някои били по-лъскави, други не толкова, и зачакали.

Снимка 472222

Източник: iStock

Резултатът бил много интересен, макар и неочакван. Птиците откривали червейчетата в боядисаните обвивки три пъти по-често, в сравнение с блестящите, а колкото по-лъскави били листата, върху които са поставени те, толкова по-трудни за откриване се оказали.

Те проверили дали същото нещо работи и при хората и наистина - те също били силно затруднени да открият блестящите обвивки от бръмбари. Това е първото изследване, което показва как този вид окраска може да служи като камуфлаж и да предпазва животните, които я носят. Сега вече не е толкова странно, че насекоми и други същества успяват едновременно да оцелеят като вид и да бъдат празнично оцветени.