Брад Пит се появи във всевъзможни новини, свързани с Оскарите тази година - от необичайната си прическа през хвалбите за Мария Бакалова (нищо, че ѝ обърка името) до връчването на наградата за поддържаща женска роля на Ю-Джунг Юн за филма Minari. Малко хора знаят, че той всъщност е продуциран от Пит.

Припомняме няколко филма, на които Брад Пит е продуцент, и които са спечелили Оскар.

Minari

Започваме с тазгодишния победител. Филмът на Лий Айзък Чонг разказва за имигранти от Южна Корея, които заменят Калифорния с живот в провинциалния Арканзас. Филмът е продуциран от компанията на Пит Plan B Entertainment, взима голямата награда на журито на фестивала Сънденс, както и Оскара за поддържаща женска роля. Ю-Джунг Юн е първата корейска актриса, спечелила в тази категория.

"Лунна светлина"

Режисираният от Бари Дженкинс филм проследява съдбата на чернокожия Шайрон и сблъсъците му с бедността, наркотиците, израстването, расовите проблеми и сексуалността. Получава три Оскара - за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добър поддържащ актьор за Махершала Али.

"Ако Бийл Стрийт можеше да говори"

Пит като продуцент работи отново с Дженкинс по адаптацията на романа на Джеймс Болдуин със същото име. Единственият си Оскар печели за най-добра поддържаща женска роля - за Реджина Кинг.

"Селма"

Plan B Entertainment стоят зад филма на Ейва ДюВерней за похода на д-р Мартин Лутър Кинг от Селма до Монтгомъри в опит да се привлече вниманието към равните права на чернокожите в САЩ. Оскарът е за най-добра оригинална песен - Glory на Комън и Джон Леджънд.

"12 години в робство"

Филмът от 2013 г. е важен по няколко причини. Той е първият, продуциран от Брад Пит, който се сдобива с Оскар. Както и първият филм на чернокож режисьор - Стив Маккуин, който се сдобива с наградата на наградите - Оскар за най-добър филм. Печели още две златни статуетки - за най-добра поддържаща женска роля на Лупита Нионго и за най-добър адаптиран сценарий.