Първото нещо, за което повечето хора се сещат, когато чуят думата бурлеска, е "Мулен Руж". Дали филма, или най-прочутото парижко кабаре, като че ли е без огромно значение - и в двата случая под светлините на прожекторите са шармантни костюми, бляскав грим и изящество по френски.

Своеобразен празник на живота и красотата, магията на бурлеска е намерила начин да докосне и българската сцена. Boom Cabaret e трупа за съвременна бурлеска, зад сформирането на която стои Теодора Кулева-Гууд. И тук сме убедени, че всички, гледали "Откраднат живот", ще се сетят веднага за кого става въпрос, защото там тя играе доктор Войнова.

Всъщност, Теодора е внучка и на Тодор Колев. Но колкото и да се гордее с произхода си, актрисата признава, че той е и нещо, от сянката на което се опитва да бяга понякога. Толкова, че за да бъде себе си, отива в друга страна.

Теодора Кулева-Гууд

Източник: Boom Cabaret / Теодора Кулева-Гууд

Теодора Кулева-Гууд

Прекарва четири години на сцената на различни кабарета в Лондон, но обикаля Кралството и като цирков и огнен артист. В България я връща пандемията. Но понеже тук няма кабаре, Теодора съчетава цирка с актьорската професия.

Идеята за Boom Cabaret се ражда миналото лято. Причината отново е в пандемията, заради която пътуването до Англия и участията й в различни шоу програми пропадат. "Накрая реших, че ако искаш нещо, най-добре е да си го направиш сам", казва тя.

Снимка 571759

Източник: Boom Cabaret / Теодора Кулева-Гууд

Така се появява Boom Cabaret. За всяко свое шоу трупата включва различни артисти, които с изпълненията си винаги завихрят и трите задължителни за бурлеска елементи: цирк, комедия и еротична провокация.

Представленията си определят като съвременно кабаре, което разнообразяват с въздушна акробатика, драг шоу, бурлеска, певица, класически циркови актове, импровизации и стенд ъп комедия.

"Boom Cabaret трябва е да бъде различно и живо всеки път. Затова разнообразяваме с артистите и актовете", казва Теди. В програмата редовно участие взимат циркови артисти от "Нов Цирк", както и комиците от Inside Joke. Почти винаги се включва и драг кралицата Соларис, а в последните две издания към трупата се присъединява и драг кралицата Енигма.

Снимка 571830

Източник: Boom Cabaret / Теодора Кулева-Гууд

Гротеска, женственост и провокация - това са и трите думи, които описват най-добре шоуто, което Теодора и компания правят. "Гротеска - защото е преувеличено и смешно. Женственост - защото е празник на женската сила. Провокация - защото провокира публиката да се освободи и да се забавлява."

Снимка 571828

Източник: Boom Cabaret / Теодора Кулева-Гууд

Кое най-голямото предизвикателсто да правиш кабаретно шоу в България?

Определено най-голямото е, че има много хора с предубеждения, които съдят, без да знаят какво представлява нито кабарето, нито бурлеска. Драг шоуто предизвиква и много хомофобски настроения. Но според мен в България трябва да има кабаре и хората да научат повече за това изкуство. Честно казано, радвам се, че даваме повод за разговори.

Има ли разлика между това как ви възприема публиката сега и как ви възприемаше в началото?

Имаше притеснение преди първото ни шоу, но публиката още тогава реагира прекрасно, дори по-добре отколкото очаквахме. Хората бяха в абсолютен възторг. Атмосферата в залата беше невероятна, изпълнена с много смях и аплодисменти. Така е и с всяко следващо шоу. Именно това ни зарежда и ни кара да продължаваме напред.

Правим го за хората с отворени сетива, а и публиката ни има свободно мислене. С шоуто си искаме да й кажем, че не трябва да се взимаме прекалено насериозно, а да запазим смеха в себе си. Защото според мен бурлеска е едно празненство на живота.

Снимка 571819

Източник: Boom Cabaret / Теодора Кулева-Гууд

Кое е най-трудното при подготовката на представлението?

Частно казано, най-предизвикателна е финансовата част... У нас това е винаги трудно. На второ място идва и намирането на време за репетиции - всички артисти са заети и с други събития. Е, успяваме, но наистина не е лесно да се съчетаем толкова различни артисти в една трупа. Това е нещо ново за България - драг шоу, събрано на една сцена с циркови артисти и музиканти от други сфери.

Къде тогава намирате вдъхновение за представленията си?

При нас идеите се раждат в движение, опитваме се да разнообразяваме по най-различни начини - каним различни гости, използваме нови костюми, музика, гледаме световната сцена.

В следващото шоу ще има и много нови изненади. Водеща този път ще е дама, актрисата Елена Замяркова. Към нас се присъединява и една невероятна певица - Анджи Киркова. Още една изненада на сцената ще бъде Лариса Койнова и нейната бурлеска на обратно.

Следващото представление на Boom Cabaret е на 28 април от 20 ч в клуб Terminal 1