Едва на 27 години, роденият в Швейцария Базил Айденбенц ни е познат и от малкия, и от големия екран. Виновни (в кавички, разбира се) са главната му роля в английския сериал "Виктория" и участието в спечелилия няколко Оскара през 2019 г. филм "Фаворитката".

Именно професията го довежда и в България, за да участва във филма в "Диви и щастливи". Само един разговор с режисьора Мартин Макариев му е достатъчен, за да приеме ролята на похитеното от Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев богаташче.

Освен че се справя отново страхотно, Базил се оказва и всестранно развита личност с много хобита и интереси. Очаквано, предпочита да живее за мига, "точно тук и сега", а през свободното си време обича да гледа филми, да готви и да свири на пиано.

"Диви и щастливи", Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Александър Сано и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Диви и щастливи"

Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев са българските Телма и Луиз

Всъщност, първата му голяма любов е не актьорската професия, а музиката. "Случи се така, че вкъщи имахме пиано и аз започнах да свиря на него още преди да проходя."

Снимка 462736

Източник: "Диви и щастливи"

Вероятно влечението му към музиката се дължи и на факта, че Базил е роден в музикално семейство. Повечето от най-близките му роднини са професионални музиканти, а тези, които не са, свирят поне на един инструмент.

Когато не се занимава с музика, Базил се отдава на друго обичано занимание - готвенето. Любимото му ястие е телешко "Уелингтън", което с радост приготвя дори на режисьора и актьорския екип на "Диви и щастливи" в София. "Правя го с много вдъхновение, любов и търпение. И да не забравяме - с много гъби."

Снимка 462737

Източник: "Диви и щастливи"

Вдъхновение в живота си Базил черпи не само от кулинарията, но и от редица известни личности и филми. Казва, че истински се възхищава на британския актьор, комик, журналист, писател, режисьор, сценарист и драматург Стивън Фрай. Основната причина е в дълбокия интерес на Фрай към всеки аспект на човешкото поведение.

Иначе, любимият филм на Базил е "Хлапето" на Чарли Чаплин. "Времето и разказването на случката, водещи до кулминацията на историята, е просто истинска радост за сетивата ми всеки път, когато гледам този филм."

И ако за филма няма и грам колебание, на Базил му е много трудно да посочи любимия си актьор. Безкрайно съжалява обаче за загубата на актьора Филип Сиймур Хофман, с когото винаги е мечтал да работи.

Снимка 462854

Източник: "Диви и щастливи"

Как решихте да ставате актьор?

Откакто се помня, обичам да участвам в представления. Още от малки със сестра ми играехме пиеси на тавана. В крайна сметка, започнах да ходя на прослушвания, което някак си се трансформира и в желание за професионална кариера. Но процесът беше много бавен и постепенен.

Как се стигна до участието ви във "Фаворитката"?

По най-стандартния и банален начин: получих обаждане от моя агент, отидох на прослушването, обадиха ми се, че са ме избрали, и получих работата. По онова време нямах ни най-малка представа колко известен ще стане този филм.

Целият снимачен процес беше много интересен, най-вече самата подготовка. Всъщност, повечето сцени от "Фаворитката" бяха заснети с естествена светлина, което значи, че до голяма степен зависихме от времето. Трябваше да определим и точния момент, в който да снимаме дадена сцена в дадена стая, и то така, че да получим както нужното количество светлина, така и перфектния ъгъл, под който тя пада.

Снимка 462742

Източник: "Диви и щастливи"

Какъв щяхте да бъдете в момента, ако не бяхте актьор?

Имам твърде много интереси и бих могъл да правя почти всичко. Вероятно затова и станах актьор. Това е единственият начин, по който мога да бъда и готвач, и астронавт, и пират, и гангстер, и поет, и музикант наведнъж, без да се налага да избирам друг път в кариерата.

Къде виждате себе си след пет години?

В идеалния случай някъде на топло и с плаж. Но може би само защото съм в Лондон в момента, а тук е ужасно студено и тъмно през зимните месеци. Или може би обратно в България? Никога не се знае...

Луиза Григорова-Макариев, "Диви и щастливи" и как се прави филм за мъжки момичета

Най-дивата и щастлива Луиза Григорова-Макариев

Колко голямо е предизвикателството да снимаш екшън филм