Има хора, за които възрастта наистина е просто число. На колкото и години да са, те остават млади по душа. И докато техните връстници се отчайват, че краят е близо, те живеят така, сякаш наистина няма да има утре.

Айрис Апфел - една модна икона на 99

Айрис Апфел - една модна икона на 99

Уроци по стил. Уроци по живот

Е, разбира се, не всички неподвластни на възрастта са и истински дълголетници, но Айрис Апфел е сред късметлиите, които могат истински да се наслаждават на живота... цял един век. 

Бизнесдама, моден и интериорен дизайнер, американката е популярна и в социалните мрежи. Да, тя не е традиционният инфлуенсър, който сме свикнали да виждаме в Instagram, но има почти два милиона последователи, а профилът й е толкова шарен, че няма как да не останем заинтригувани, щом веднъж попаднем на него.

Именно там и преди дни, на 29 август, Айрис отбеляза своя стотен юбилей. Направи го точно както тенденциите го повеляват - с балони с цифри, само че нейните са три...

"Не всеки ден ставаш на 100", написа Апфел под снимката, където заваляха и хиляди поздравления. А ние само бихме допълнили и че не всеки, който става на 100, изглежда като нея и успява да вдъхновява толкова силно няколко по-млади поколения.

В запазена марка на Айрис през годините се превръщат не само тоалетите в ярки цветове, но и очилата с цветни рамки и нестандартни форми, с които обича да експериментира. Освен това за нея едно колие или една гривна никога не са достатъчни - затова избира пет наведнъж.

Все пак, има и собствена марка за бижута и каква по-добра реклама от тази да ги покаже всичките, било то и заедно. А и не е поддръжник на принципа, че по-малкото е повече - точно обратното. За нея малкото е скучно.

Апфел е родена в Ню Йорк и израства по време на Голямата депресия. И до ден-днешен си спомня ценния съвет, който майка й й дава - да си купи малка, черна рокля, за да има какво да носи и в по-специални случаи, но и в ежедневието. А когато е на 11, си купува брошка за няма и долар, с която започва страстта й към бижутата, която впоследствие се превръща и в бизнес.

И до днес шопингът е едно от любимите занимания на Апфел, като далеч не се ограничава само до скъпите магазини, защото знае, че уникалните находки дебнат отвсякъде. Не се притеснява да комбинира марково и евтино, както и не се притеснява да стане моден дизайнер няколко години преди да стане столетник.

А преди това успява да изгради име на уважаван интериорен дизайнер, като дори е участвала в обзавеждането на Белия дом. Вдъхновение за новите с проекти намира като обикаля света. Прави го най-вече със съпруга си, който умира през 2015 г., малко преди да стане на 101 години, предава DW.

Айрис подписва своя първи договор в ролята на модел на 97 години. Тя не смята, че момичета на 15, каквито има много в модната индустрия, могат да показват как трябва да изглеждат истинските жени. Сега, вече навършила 100, тя продължава да работи като интериорен дизайнер, както и да разширява колекцията си очила, които създава заедно с американски бранд.