Харесваме шарените и смели хора със собствен стил и вълнуващ живот. А Айрис Апфел е дори повече от това.

Тя е модна икона, текстилен и интериорен дизайнер. Текстилната ѝ компания е обзавеждала и Белия дом. Има и собствени линии бижута и облекла. Нейният стил е еклектичен и лесно разпознаваем. "Повече е повече, а по-малко е скучно", обича да казва ексцентричната дама.

Гериатричната старлетка, както самата тя се определя, вече отпразнува своите 99 години - цветно и запомнящо, както само тя умее. На 29 август, за нейния специален ден, тя публикува в профила си в Instagram следното послание.

View this post on Instagram

on

"Моят стар пясъчен часовник се справя прекрасно... Пясъкът изтича, стигна до 90+9. Честит рожден ден на мен, пожелавам си добро настроение. Благодаря, че успях и оцелях тази адска година!"

На снимката Апфел изглеждаща приказно в зелена рокля и е заобиколена от цяла банда плюшени животни.

View this post on Instagram

on

Апфел е родена в Ню Йорк на 29 август 1921 г. Като малка прекарва доста време в къщата на баба си и дядо си в Бруклин, където има купища платове, а лелите ѝ шият от тях дрехи за благотворителност.

Именно там, според CNBC, се разпалва страстта й към текстила. Понякога й позволяват да носи вкъщи остатъци от платове.

"Обсебена от текстури, цветове и шарки, прекарвах цели вечери, забавлявайки се по този начин", пише тя в книгата си Iris Apfel: Icon by pure coincidence (2018).

View this post on Instagram

on

"Никога не съм имала план, нещата просто се случиха", казва Апфел пред Today по повод "случайния" си успех.

"Мисля, че трябва да си оригинален, но не и оригинален до лудост", допълва тя. По-скоро да бъдеш верен на себе си, да познаваш себе си, не да следваш тенденциите. И да се научиш поемаш рискове. Как да не я харесва човек.