Темата с климатичните промени и влиянието им върху условията на живот на Земята още дълго време ще остане актуална. Вдъхновен от това да привлече внимание към нея, американският журналист Ивън Таунсенд създава първия флаг на Антарктида.

Таунсенд, който е работил като доброволец в полярна изследователска станция, включва няколко символа на бяло-синьото знаме - заснежен връх, който ни напомня и на айсберг, както и стрелка на компас, която сочи на юг.

Кръстен True South, флагът до момента е подкрепен от шест национални експедиции на южния континент и първия, който вече се използва на много места в Антарктида.

Пред Dezeen Таунсенд казва, че макар Антарктида да няма постоянно население, именно този континент усеща най-силно влиянието на климатичните промени.

Той допълва, че няма дипломати и посланици, които да представляват Антарктида и знамето е един от начините да се създаде връзка между мястото и хората, които никога не са идвали тук.

Антарктида е едно от местата на планетата с най-бързо покачващи се температури - за последните 50 години средните температури са се повишили с три градуса в сравнение с 0.9 градуса на повечето други места по света.