Александра Херасименя е шампионка по плуване, но не заради провинение в спортната си кариера си е навлякла присъдата от 12 години затвор.

Харви Уейнстейн, #MeToo и признаването за виновен по обвинения в сексуално насилие

Каква ще е съдбата на Харви Уейнстейн

Продуцентът е признат за виновен по обвинения в сексуално насилие

Всъщност тя е и политически активист, и заедно със съмишленика си Александър Опейкин са признати за виновни в действия, насочени към "причиняване на вреда на националната сигурност на Беларус", и осъдени задочно.

Заради протеста им срещу авторитарния режим на Александър Лукашенко и двамата сега са осъдени на 12 години затвор от беларуски съд. Според информация на беларуски медии Александра Херасименя и Александър Опейкин "от август 2020 г. до 20 май 2022 г. чрез медиите и интернет са разпространявали умишлено невярна информация и измислици за събитията, случили се на територията на Беларус, за хода и резултатите от предизборната кампания през 2020 г."

Снимка 600698

Източник: GettyImages

За трикратната олимпийска медалистка Александра Херасименя и Александър Опейкин се знае, че са избягали от родината си и са основатели на Беларуската фондация за спортна солидарност (BSSF), която обединява стотици беларуски спортисти в опозиция на Лукашенко. Действията на фондацията имат и успех - отчасти поради усилията ѝ най-големите международни състезания, планирани да се проведат в Беларус през 2021 г., са отменени.

След като през юли Лукашенко подписва закон, който позволява на съдилищата да съдят беларуси, избягали в чужбина, присъдата на двамата активисти е първата, обявена задочно. Освен осъждането на 12 години затвор, Херасименя получава като наказание и запориране на апартамента, колата и банковите си сметки.

Лукашенко бе преизбран през август 2020 г. Тогава опозицията и Западът разкритикуват това като измама, а Беларус е разтърсен от демонстрации. Повече от 35 000 души са задържаните по време на потушаването на протестите, а хиляди пък нападнати от полицията. В Беларус репресиите срещу политически опоненти, членове на гражданското общество, както и журналисти продължават.

Борис Бекер, освобождаването му от британски затвор и депортирането му в Германия

Какво се случва с Борис Бекер

След присъдата за укриване на данъци

За Лукашенко, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, се знае също, че е позволил на Русия да започне атаки срещу Украйна от беларуска територия, пише Deutsche Welle.