Ясновидството е древно мистично умение, на което се обръща малко внимание в наши дни. Въпреки това има няколко уникални феномена в историята, които разбиват съмненията дори най-големите скептици.

Защо Земята ще изчезне и кой е червеният гигант, който ще я погълне

Кой е червеният гигант, който ще погълне нашата планетата

Защото нищо не е вечно...

Такъв е случаят с Баба Ванга - една от онези редки личности, надарени с извънредни пророчески способности. Тя е предсказала едни от най-значимите събития в съвремието ни, което я направи популярна и в световен мащаб. И макар да изминаха близо три десетилетия от смъртта ѝ, много от най-известните ѝ пророчества се сбъднаха след това. И вероятно ще продължават да се сбъдват.

Според сайта Stars Insider, който й посвещава цяла статия, Баба Ванга е популярна като Нострадамус на Балканите. Родена е през 1911 г. в град Струмица, а на 12 години губи зрението си след внезапна буря. Именно това е моментът, в който е получила дар от Бог да вижда в бъдещето. Започва да има странни видения и сънища, дори разговаря с мъртвите.

През 50-те години на миналия век Ванга прави предсказание, което предвещава изменението на климата и опустошителното цунами, което се случи в Индийския океан на 26 декември, 2004 г. По-късно предсказва и инцидента с руската подводница Курск през 2000 г., в която всичките 118 членове на екипажа загиват.

Най-известната ѝ прогноза обаче е за терористичната атака от 11 септември, 2001 г. в САЩ. Поддръжниците ѝ твърдят, че думите, които е изрекла, съвпадат с детайли от случилото се: "Американските братя ще паднат, след като бъдат нападнати от стоманените птици."

Всичко това затвърждава репутацията на Ванга като пророк и ясновидец сред нейните последователи. Затова е любопитно да разберем какви са петте предсказания за настоящата 2023 г.

Първото е, че орбитата на Земята ще се "промени рязко" по някакъв начин. Известно е, че орбитата на Земята около слънцето се променя, но това се случва в продължение на десетки хиляди години, докато внезапната промяна би имала опустошителни последици.

Тя също така прогнозира, че през настоящата година ще се случи мощна слънчева буря. Някои тълкуват думите ѝ като предстоящо слънчево цунами - рядко срещано явление, свързано с изригване на повърхността на слънцето, което повлиява околния космически климат. Това може да бъде опустошително за Земята, причинявайки прекъсване на тока и редица технологични повреди.

Третото предсказание с свързано с биологичните оръжия. Ванга заявява, че една "голяма държава" ще прави експерименти с биологични оръжия върху хора, в резултат на което стотици хиляди ще загинат.

Пророчицата предупреждава и за голяма експлозия в атомна електроцентрала. Всъщност това е много реално, като се има предвид, че Запорожката атомна електроцентрала в Украйна е въвлечена във войната с Русия.

А най-тъжната ѝ прогноза, е свързана с контрола на бременността. Според нея бебета ще се отглеждат само в лаборатории, а родителите ще могат да избират цвета на косата и очите.

За щастие предсказанията на Баба Ванга невинаги са били верни. Така например, тя не познава с точност финала на Световното първенство по футбол през 1994 г. Тогава твърди, че последният мач ще се играе от два отбора, чиито имена, започват с буквата "Б". Оказа се права за Бразилия, но другият отбор не беше България, а Италия.

Доста драматично пророчество бе и твърдението ѝ, че Европа ще спре да съществува през 2016 г.

Бил Гейтс, климатичните промени и за какво предупреждава милиардерът

Тревожното предупреждение на Бил Гейтс

Апокалипсис... не сега, но малко по-късно

Говори се, че Ванга правилно е предсказала, че 44-ият президент на САЩ ще бъде афроамериканец. Но също така е твърдяла, че този човек ще бъде последният президент. Това не се сбъдна, но пък някои тълкуват тази прогноза като края на сериозната политика в Америка.