От години Бил Гейтс се преквалифицира от технологичен магнат във филантрол и борец за доброто на планетата. Разбира се, не липсват подозренията за това колко са чисти намеренията му. Но предупрежденията на милиардера, че нещата отиват на зле, получиха своето поредно потвърждение в последните дни.

Бил Гейтс, синтетичното месо и съветът му за намаляване на глобалното затопляне

Бил Гейтс и синтетичното месо (което ще спаси планетата)

Бъдещето в нашата чиния

Температурите в щата Тексас достигнаха невиждани от десетилетия минусови рекорди, което доведе до свърхпотребление на електроенергия, сметки от десетки хиляди долари и много измръзнали до смърт. И сега е моментът за онова "Нали ви казах"...

По думите на Гейтс, подобни "шантави климатични събития" ще стават все по-чести заради климатичните промени. И това е сериозен повод да се помисли и над подобряване на източниците на зелена енергия.

Снимка 520371

Източник: iStock

По време на снежната буря в някои части на САЩ имаше проблеми с газификацията. Също така, милиардерът смята, че трябва да се обърне повече внимание, че невинаги ще има достатъчно слънчева светлина или вятър, от които да се произвежда електричество.

Затова трябва да се акцентира върху други източници, които са независимо от времето - като ядрената енергия, смята той. Необходими са само малко иновации в областта, за да се създаде реактор, който работещите в централата няма как да "объркат". Така хората щe са по-спокойни, че няма да се повтори ужасът от Чернобил, защото в "зелен източник на енергия" той вижда бъдещето, предава Newsweek.

Снимка 469714

Източник: GettyImages

Освен това, Гейтс смята, че ако човечеството успее да се справи с климатичните промени, това ще е най-голямата му победа. Той определя тази мисия като "световна война", но срещу парниковите газове.

Бил Гейтс, Илон Мъск и какво мисли основателят на Microsoft за милиардера

Подцени ли Бил Гейтс Илон Мъск

Къде се разминават вижданията им

"Ако хората си мислят, че е лесно, те грешат. Ако си мислят, че е невъзможно, също грешат", оптимист е милиардерът. И промяната зависи от всеки от нас - независимо дали е предприемач, политик или обикновен гражданин и потребител, цитират го от CNBC.