Началото на учебната година е тук. А това ни дава повод да се образоваме по отношение на проблем, свързан с децата, на който не винаги се обръща достатъчно внимание - хранителните разстройства и здравословното хранене.

3 български книги за уикенда от Георги Господинов, Емине Садкъ, Севда Костова

3 български книги за уикенда от Георги Господинов, Емине Садкъ, Севда Костова

По случай Деня на съединението

"Храната като "майка", тялото като "дете"

По какъв начин психиката ни определя начина ни хранене? И как хранителните ни проблеми (били те обикновени като желание за сладко, когато сме под стрес или сериозни като анорексия например) са отражение на психологическите ни травми?

Снимка 682284

Източник: Колаж / Колибри

На 456 страници психотерапевтката Росица Петрова ни показва неподозираните дълбочини на психиката, които си личат в отношенията ни с храната. Подробно разгледани са основните хранителни разстройства, а многобройните примери от работата на Петрова ни дават възможност да открием модели на поведение, свързани с храната, които работят и в нас.

Изд. Колибри, 30 лв.

"Наситени митове"

Всекидневно се сблъскваме с всевъзможни твърдения за това какво е полезно да ядем и какво не, засипвани сме от съвети как да намалим въглехидратите и да увеличим протеините, натрапва ни се поредната модерна диета, чиито резултати обикновено се оказват съмнителни. Да се ориентираш за това кое наистина е добро за тялото ни и кое не е трудно.

Снимка 682283

Източник: Колаж / Ера

И точно тук иска да помогне д-р Идрис Мугал от Националната здравна служба на Великобритания. Книгата му цели да е лесен наръчник в това да се ориентираме кои са фалшивите новини за храненето и да научим основните факти, които да ни помогнат да водим по-здравословен живот.

Изд. Ера, 20 лв.

"Родителски наръчник за възстановяване на тийнейджъри с анорексия, булимия или пристъпно преяждане"

Самото заглавие на книгата на д-р Лорън Мълхайм ни показва сериозността на темите, които са засегнати в нея. Тя проследява пагубното влияние на съвременната култура - от популярните диети на знаменитостите през показването по медиите на екстремни тренировки и консумацията на съмнителни продукти за отслабване, върху здравето на деца и подрастващи.

Снимка 682285

Източник: Колаж / Изток-запад

Всички тези фактори раждат хранителни разстройства, които не винаги са лесни за разпознаване от родителите. Книгата цели да помогне именно на тях със съвети за нормализирането на хранителното поведение, насърчаването на добри хранителни навици и насоки за начините на възстановяване след хранително разстройство.

Изд. Изток-запад, 19.90 лв.