Очаква ни дъждовен хладен уикенд - идеално време да се посветим на увлекателна книга. А какви по-подходящи в такива дни от две нови заглавия от Ирландия и едно от Шотландия?

3 книги за уикенда от Гейл Цукияма, Шели Рийд и Джулия Каминито

3 книги за уикенда

Прекрасни женски истории

"Скипи умря"

14-годишният Скипи от заглавието на романа на ирландския писател Пол Мъри умира още в първите му страници при надяждане с понички. Каква обаче е причината за смъртта му и може ли някой от хората около него да е виновен за нея? Историята е разказана от различните гледни точки - на съучениците на Скипи от католическата гимназия "Сийбрук", учителите и родителите, свещениците и други хора от общността.

Снимка 640435

Източник: Колаж / Кръг

Това обаче не е криминален роман, а такъв за тийнейджърството с всичките му емоции и теми, които се простират от Първата световна война и квантовата физика до видеоигрите и търговията с наркотици, религията, спорта, порнографията и поезията. Номиниран е и за "Букър".

Изд. Кръг, 29.90 лв.

"Младият Мънго"

След "Шъги Бейн", за който получи "Букър" през 2020 г., очаквахме с нетърпение втората книга на Дъглас Стюарт на български език. Тя ни пренася в Глазгоу в размирните времена на 90-те години. Мънго е протестант, а Джеймс - католик. Предполага се, че двете момчета трябва да се ненавиждат, но вместо това между тях се зараждат чувства, които няма да бъдат приети от близките на нито единия от тях.

Снимка 640434

Източник: Колаж / Лабиринт

Особено от по-големия брат на Мънго Хамиш, който е водач на местна улична банда. За да предпази по-малкия си син, майката на Мънго го праща на риболовен лагер в западна Шотландия, където двама възрастни рибари трябва да го научат да е мъж. Момчето обаче ще направи всичко, за да се върне при Джеймс.

Изд. Лабиринт, 22.90 лв.

"Странната Сали Даймънд"

Обратно в Ирландия, където последната книга на Лиз Нюджънт се превърна в най-продаваната книга в страната за 2023 г. Тя не изневерява на завладяващият си стил и на любимата си тема за странностите на човешката душа. В центъра й е Сали Даймънд - чудата жена без приятели и социални контакти, която живее с баща си.

Снимка 640433

Източник: Колаж / Еднорог

Когато той умира, а трупът му е открит до кофата за боклук, медиите, полицията и съседите няма как да отвърнат очи от Сали. А тя тепърва ще се сблъска с реалния живот, за който не е подозирала, както и с истини от миналото си, за които въобще не е подготвена.

Изд. Еднорог, 24.90 лв.