За повечето от нас извънредното положение и пандемията от коронавирус е напълно непозната ситуация, защото никога досега не сме се сблъсквали с нещо подобно през живота си. Но по-възрастните хора помнят редица войни, епидемии и времена на лишения и ограничения.

Един от най-ярките примери е 101-годишен италианец, чието име не се назовава, а само инициалите - господин П. Неговата история стана популярна в световните медии, след като стана ясно, че е един от най-възрастните хора в света, преборили коронавируса.

Столетникът е роден в пика на пандемията от испански грип - през 1919 г. Заразата взима живота на близо 50 милиона души и се разпространява бързо заради Първата световна война и движенията на войските.

Снимка 474126

Източник: iStock

През живота си италианецът има възможността да види как светът се променя коренно. Преживява глад, болка, световни кризи, прогрес. А последната битка, която печели, е срещу COVID-19, пише FoxNews.

Коронавирусът, Алма Клара Корсини и най-възрастната италианка, преборила COVID-19

Най-възрастната италианка, преборила коронавируса

Здрав дух в здраво тяло

Мъжът от Римини е късметлия да получи адекватни медицински грижи от издишащата италианска здравна система. Преди седмица е изписан от болницата и вече се възстановява у дома. А близо 14 хиляди души само в Италия нямаха неговия късмет.