На 18 август светът на киното загуби един от най-ярките си таланти - Ален Делон. Френският актьор почина на 88-годишна възраст, като повече от 60 години от своя живот той посвети на кариерата си.

Почина Ален Делон

Почина Ален Делон

Ето с какво ще запомним големия френски актьор

С роли в над 90 филма, той остави богато творческо наследство за поколенията след себе си. Трудно е да бъдат изброени всичките му екранни участия, но ето 10 от тях, които Collider класират сред най-добрите. Филмите, които попадат в този списък са предимно от 60-те и 70-те години на миналия век, когато е и апогеят в кариерата на Ален Делон.

"Роко и неговите братя" (1960 г.)

В този почти тричасов семеен криминален епос Ален Делон прави един от първите си големи пробиви като актьор. Той е в ролята на Роко и, както предполага заглавието, историята се върти около него и братята му - те са четирима. Момчетата трудно свързват двата края и им се налага да се борят с живота, като понякога прибягват дори и до престъпления. Нещата обаче стават даже още по-напрегнати, когато Роко и един от братята му - Симон, се влюбват в едно и също момиче.

"Червеният кръг" (1970 г.)

Този филм е една сякаш перфектно разказана кино история за обир. Ален Делон е в ролята на мъж, току-що излязъл на свобода от затвора, който обаче бързо се връща към престъпния начин на живот. Той и свитата му започват да планират мащабен обир, но през цялото време полицейски комисар проследява всяко тяхно движение. Въпреки дължината си от 140 минути, филмът не е скучен в нито един момент, благодарение на добрата режисура, напрегнатите моменти и майсторски създадената сцена с обира.

"Самураят" (1967 г.)

Ролята на Ален Делон в "Самураят" се счита за може би най-емблематичната му. Той изиграва студен, пресметлив убиец, а освен спокойното му и обрано изпълнение, филмът като цяло е стилен и с темпо, което задържа вниманието на зрителя. Ситуацията става напечена за героя на Делон, след като започват да го преследват властите, както и други съмнителни лица. С развитието на сюжета напрежението се натрупва, докато в един момент стига връхната си точка.

"Сицилианският клан" (1969 г.)

Макар че Ален Делон не е звездата в този филм, си заслужава да бъде гледан. Във фокуса на историята е един успешен обир и последствията, пред които са изправени някои от участниците в него. Струва си да споменем, че "Сицилианският клан" се отличава и с музиката, дело на великия Енио Мориконе, композирал някои от най-разпознаваемите филмови музикални произведения на всички времена.

"Гепардът" (1963 г.)

Италианският филм е мащабен епос от над три часа, който обхваща няколко години от живота на богаташко семейство. В главната роля е американския актьор Бърт Ланкастър - главата на заможния клан, който се бори за собственото си и оцеляването на близките си през 1860-те години. Това е време на големи политически катаклизми и промени в Италия. Ален Делон е в поддържащата роля на племенника на героя на Ланкастър, представяйки следващото поколение богати италианци, които ще поемат управлението, след като по-възрастните си отидат. Изпълненията както на американския, така и на френския актьор са великолепни, като целият филм е заснет по визуално забележителен начин.

"Под яркото слънце" (1960 г.)

Едва ли има киноман, който да не е гледал "Талантливият господин Рипли" от 1999 г. с Мат Деймън, Джуд Лоу, Гуинет Полтроу и Кейт Бланшет. Първата и засега считана за най-добра кино адаптация на едноименния роман обаче е "Под яркото слънце", в която главната роля на Том Рипли е поверена на Ален Делон. Разбира се, няма как да пропуснем да отбележим, че избора му за тази роля е просто идеален, заради красотата и харизмата му, които лесно биха ни подвели за неморалните планове, които се въртят в ума му.

"Господин Клайн" (1976 г.)

Действието в този мрачен трилър се развива в средата на Втората световна война. В него Ален Делон прави и едно от най-мрачните си и зловещи изпълнения. В ролята на неморален търговец на произведения на изкуството, който се облагодетелства от отчаяни хора, които всевъзможно се опитват да напуснат Франция. Те продават почти на безценица скъпи произведения на изкуството, от което Клайн печели добре. Докато се възползва от отчаянието на бегълците от войната обаче, измамникът е изправен пред неочаквано усложнение - объркан е с друг човек със същото име: евреин, набелязан за мишена в Холокоста. Господин Клайн се бори да докаже самоличността си с опити, които достигат до мрачна кулминация. Филмът определено е тежък за гледане, интензивен е, но е и добре направен, подхождайки към трудните теми умело.

"Басейнът" (1969 г.)

Разбира се, в този списък няма как да не попадне и филмът, в който си партнират Ален Делон и Роми Шнайдер - по това време и двойка в реалния живот. Те играят любовници на почивка, в която обаче напрежението се намесва с присъединяването на още двама души: един от бившите на героинята на Шнайдер и неговата дъщеря тийнейджърка.

Красивите жени в живота на Ален Делон - тези, които обичаше, но изостави

Красивите жени в живота на Ален Делон - тези, които обичаше, но изостави

Любовният живот на актьора е непостоянен и белязан от много раздели

Този елегантен френски трилър се откроява с красиво заснети кадри в разкошно имение, където е винаги слънчево, прикривайки по-мрачната част от история във филма. Освен че е визуално красив за гледане филм, в "Басейнът" не липсват и някои провокативни за времето си сцени.

"Затъмнението" (1962 г.)

Легендарният италиански режисьор Микеланджело Антониони е добре познат с мистериозните си, бавни и наситени психологически драми. И "Затъмнението" е една от тях, като се превръща в последната част от тематична трилогия, включваща също "Приключението" от 1960 г. и "Нощта" от 1961 г. В центъра на "Затъмнението" обаче са двама души, които се влюбват внезапно, но също толкова внезапно любовта им е подложена на редица изпитания. Във филма Ален Делон, в ролята на мъжа, който обръща повече внимание на случващото се на борсата, отколкото на половинката си, си партнира с актрисата Моника Вити. Моментът, в който отношенията им достигат повратна точка, съвпада със слънчевото затъмнение - оттам и заглавието на филма.

"Борсалино" (1970 г.)

За снимките на тази криминална класика Ален Делон пък си партнира с друга икона във френското кино - Жан-Пол Белмондо. Двамата влизат в ролята на съперници, които буквално откриват филма със сцена с караница за жена. Скоро обаче разбират, че искат едни и същи неща от живота и се стремят да създадат своя собствена престъпна империя, вместо да вършат работа за местни гангстерски босове. Филмът печели популярността си, благодарение на харизматичните си звезди, набиращата инерция в действието, както и прекрасния саундтрак.

Освен горепосочените десет заглавия, до края на тази седмица можем да си припомним творчеството на Ален Делон и с филмите, подбрани от БНТ, които се излъчват делничните вечери след късната емисия новини.

Къде е искал да бъде погребан Ален Делон

Къде е искал да бъде погребан Ален Делон

Последното желание на една легенда

От този петък, 23 август, до следващия петък, 29 август, Дома на киното също ще прожектира филми с участието на големия френски актьор, а програмата за тяхната "Седмица в памет на Ален Делон" е тук.