На 15 септември принц Хари навърши 39 години. Отпразнува рождения си ден на необичайно място и в необичайна компания - беше в Дюселдорф на организираните от него спортни игри Invictus. А съпругата му Меган беше плътно до него.

Принц Хари и специалният му рожден ден с Меган Маркъл на Invictus Games

Специалният рожден ден на принц Хари

Загуби едно, но спечели друго

Никой не остана изненадан, когато нито на официалния профил на крал Чарлз и Камила, нито на този на принц Уилям и Кейт Мидълтън се появи поздрав по случай рождения му ден. Да, отношенията между Хари и роднините му във Великобритания са обтегнати.

Но не това е причината за липсата на поздравления. След като Чарлз стана крал през септември 2022 г., беше взето решение поздравленията по случай рождени дни в социалните медии, свързани с Бъкингамския дворец, да са запазени единствено за работещи членове на кралското семейство.

Снимка 625214

Източник: GettyImages

Хари и Меган престанаха да бъдат такива през 2020 г., когато се преместиха да живеят в Калифорния. Когато през август тази година Маркъл навърши 42 години, също не получи честитки от английските си роднини, както се беше случвало през 2021 г. например.

Друга традиция, свързана с рождените дни в кралското семейство, е биенето на камбаните на Уестминстърското абатство. Преди началото на пандемията през 2020 г. камбаните отбелязваха рождените дни на 12 кралски особи: Елизабет Втора и съпругът й принц Филип, четирите им деца Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, принц Уилям и Кейт Мидълтън, както и техните три деца Джордж, Шарлот и Луис. Тази чест се оказваше и на Камила, съпругата на Чарлз.

Снимка 617465

Източник: GettyImages

Заради пандемията и икономическата криза на Острова обаче традицията беше променена. През 2022 г. с камбанния звън на Уестминстърското абатство бяха поздравени само кралица Елизабет и синът й Чарлз. А тази година честта се падна на крал Чарлз и съпругата му Камила, както и бъдещите крал и кралица - Уилям и Кейт.