Да бъдеш кралска особа вероятно звучи като мечта за мнозина, но не и когато става дума за всички стриктни правила, които трябва да се спазват. За обноски и облекло ясно, но членовете на британското кралско семейство трябва много да внимават и какви ги говорят.

Ето няколко думи, които надали ще чуем от тях, защото се смятат за неприемливи. Обяснението на поредното причудливо правило идва от социалния антрополог Kейт Фокс.

Тоалетна/Toilet

Разбира се, няма как да чуем от кралицата обяснение, че отива до тоалетната, когато напусне масата за малко например. Но и точно тази английска дума не се употребява в кралския двор заради своите френски корени. Вместо нея, се използват "loo" и "lavatory".

Време за чай/вечеря/Tea

Изненада! Английската дума за чай се използва от работническата класа и за храненето след работа, ранната вечеря, която е между 17 и 19 часа. Именно затова не е сред речника на принцове, принцеси и херцогини, когато не се използва за конкретно назоваване на топлата напитка.

Снимка 398257

Източник: GettyImages

Пардон/Pardon

Учтива дума за извинение, ще си кажем. Да, но в кралското семейство тя никога не се използва. Така че, ако някога имаме честта да срещне британски принц и херцогиня, по добре да заложим на едно обикновено "sorry". А най-добре да не се налага да се извиняваме за нещо, пише Insider.

Десерт/Dessert

Когато говорим за кралски угощения, няма да чуем думата "десерт". Не с нея се означават сладкия завършек на храненето, а с думата "пудинг", която обобщава всички сладки изкушения, за които можем да се сетим. 

Парфюм/Perfume

И тук уловката е във френския произход на думата. Доколко парфюмите са коментирана тема в кралския двор не знаем, но знаем, че за тях се използва друга дума - "scent".

Принц Чарлз, един Aston Martin на вино и еко колите на британския кралски двор

Еко каляските на кралския двор

Мощност, но не за сметка на природата

И какъв е изводът - кралските особи избягват да ползват думи, които са в речника на простолюдието. Така де, нали са повече от тях, трябва да имат съществени разлики, дори и в говоренето.