Расизмът продължава да е пиперлива тема в Щатите, нищо че това е страната, в която и политици, и граждани не спират да говорят за равенство на всички хора. Именно тази (уви) несбъдната американска мечта е причина за надигащата се вълна от недоволство и сред редица популярни личности.

Лейди Гага, Пинк, Доналд Тръмп, щурмът на Капитолия и в какво обвиниха певиците настоящия президент на САЩ

Импийчмънт за Тръмп искат тези звезди

И ние така

Наскоро Уил Смит участва в подкаста Pod Save America, където изказа политическите си виждания, като спомена, че в даден момент и самият той може да влезе в политиката.

Пред водещите на предаването - Даниъл Пфайфър (бивш старши съветник на Барак Обама), актьора Джон Фавро, прочутия комик Джон Ловет и Томи Витор (политически коментатор и бивш говорител на Обама), той разказа и за горчивия си опит с проявата на расизъм.

Смит сподели вярата си в насърчаването на разбирателството между хората и на възможността за социална хармония. Но нарича политическата сцена "офис", който има нужда от почистване. И чак след като това се случи, би се замислил за политическа кариера.

Но Уил Смит не е напълно безучастен и със сигурност ще допринесе с нещо в тази посока - независимо дали в качеството си на актьор, или на политик, на по-късен етап.

В подкаста Pod Save America звездата от "Мъже в черно" и носител на четири награди Грами разказва и за израстването си като чернокож в Америка. Уточнява също, че поне пет или шест пъти са се обръщали към него с думата с "н", без дори да я изрича цялата.

За негово щастие, никога не са го наричали така интелигентни хора. Но пък твърди, че е бил изложен на прояви на по-системен расизъм в началото на актьорската си кариера. Оттогава прави и разлика между невежество и зло.

И понеже невежеството е по-разпространено от явния неприязън, Уил Смит е убеден, че спасението от по-трудните и опасни аспекти на расизма е именно в образованието и разбирането. А самите нишки на расизма, за негово съжаление, са вградени в страната му.

По всичко личи, че надеждата на Уил Смит наистина е в образованието, защото самият той продуцира и е водещ на документалната поредица от шест серии - Amend: The Fight For America, която Netflix пусна миналия месец. В него той и други популярни личности обсъждат 14-та поправка в Конституцията, чиято цел е именно да гарантира равни права и защита на всички американски граждани.

А недоволството на Смит не е от вчера. Още през 2015 г. той обявява, че изявленията на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп ще го накарат да влезе в политиката, напомнят от Independent.

Дуейн Джонсън и намеренията му да се кандидатира за президент на САЩ

Има ли намерения Дуейн Джонсън да става президент

Времето ще покаже

И явно има защо. Както вече повече от четири години гледаме, изказванията на Тръмп предизвикват бурни възмущения сред редица други актьори и популярни личности.