Това е Теодор Лозанов. Добро и непретенциозно момче. Рисува. Прави го още от часовете по математика, които успява да преживее само защото си рисува комикси в тетрадката си.

Ако напоследък са ви попадали нощните персонажи на посланиците на Нощ на театрите - тези със сърцата, черепите и коронките - точно той ги е правил.

А човек трудно би объркал илюстрациите на Теодор с тези на някой друг. За тях той се вдъхновява от всичко около него. Най-често го провокират две неща.

"Случка - може да бъде разговор с приятел или нещото, което ме вълнува в момента, и нещо визуално, с което да го свържа. Оттам нататък - каквото сабя покаже."

Снимка 387106

Източник: Личен архив

Иначе, музата го удря най-често в челото и в сърцето. И смята, че всеки може да рисува. "Всеки!" В този смисъл, едва ли има нещо, което той да не може да нарисува. Но...

"Има неща, които не харесвам как се получават, и колкото и да опитвам, не съм щастлив с резултатите - море, небе..."

За Теодор добрият илюстратор трябва да е честен със себе си. Честен е и към нас, когато го питаме той ли е на илюстрациите, които качва в профила си в Instagram.

"Ще излъжа, ако кажа, че не съм аз, но със сигурност не е буквалната ми представа за мен самия, а включва много други елементи - приятели, преживявания, живот. Човек рисува това, което познава най-добре. А така излиза, че се опитвам да се разбера по-добре."

Снимка 387104

Източник: Теодор Лозанов

Дори и когато изкуството се превърне в професия, Теодор не мисли, че то не се променя. Напротив, остава онова, което човек обича и прави. "И това е най-нормалното нещо на света."

Зад гърба си има две изложби. Иска трета, но не се чувства готов, защото трябва да има какво да покаже и защото не обича да прави нещата на всяка цена.

В Нощ на театрите тази година се оказва забъркан съвсем случайно. С организаторите го свързва Диляна Флорентин, която прави фотографиите на известните български актьори, избрани за посланици. От Нощта му се доверяват напълно и го оставят да направи това, което иска. Така и става.

Снимка 387103

Източник: Теодор Лозанов

Кое беше най-голямото предизвикателство в портретите на актьорите?
Да намеря форма, която да покаже всички посланици на Нощта в собствената им светлина, но въпреки това да изглеждат като отбор. От там нататък всичко беше забавление.

Имахте ли пряка среща с актьорите или работихте по снимки и впечатления?
Работих по лични впечатления, което всъщност ми хареса най-много. Така успях да ги нарисувам така, както аз ги виждам, без да залитам в чужди представи.

Снимка 387102

Източник: Теодор Лозанов

Може ли да посочите любима илюстрация от проекта?
Може би Марта Петкова или Теодора Духовникова. Не искам някой от другите да се сърди.

Сърце, черепи и коронки - какъв е скритият им смисъл?
И трите са много драматични - любов, смърт и власт.

Нощ на театрите 2018 ще се проведе на 17 ноември.