Не може да се отрече, че всеки известен готвач знае как да приготви вкусна храна. Когато чуем имена като Пиер Ганер или Марко Пиер Уайт, знаем, че ни очаква удоволствие за небцето. Но някои сериозно опитни готвачи успяват да превърнат магията си в кухнята и в милиони в банката. Тези готвачи са създали истински кулинарни империи, от бестселъри готварски книги и високо оценени телевизионни предавания до ресторанти със звезди Michelin. Ето как натрупват нетните си стойности тези седем известни шеф готвачи, според Celebrity Net Worth.
6. Рейчъл Рей
Приблизителна нетна стойност: 100 милиона долара
На 55 години Рейчъл Рей притежава сцената на Food Network с нейния готварски подход разчита на намирането на прости решения за храната, която приготвя, ръководена от водещата концепция за 30-минутни ястия.
Източник: GettyImages
Пред Food Network Рей казва, че е израснала в кулинарна среда, като един от първите й спомени е да гледа как майка й приготвя ястия в кухнята на ресторант. Сега Рей може да се похвали с книги, телевизионни предавания и дори списание, което блести като кулинарно светило за обикновените хора, които се опитват да подобрят своята готварска практика.
5. Волфганг Пук
Приблизителна нетна стойност: 120 милиона долара
Израствайки в Австрия, младият Волфганг Пук е повлиян от майка си, която също е била готвач, според официалната му биография. Когато е само на 14 години, той започва официалното си обучение, като след това работи в някои от най-известните ресторанти във Франция, включително Maxim"s в Париж и Hôtel de Paris в Монако. На 24-годишна възраст приема съвета на приятел и се насочва към Индианаполис, където работи в ресторант La Tour. След като напуска La Tour през 1975 г., той се премества в Лос Анджелис, бързо издигайки профила си, за да хване окото на Ma Maison от Западен Холивуд.
Източник: GettyImages
В крайна сметка отворя първия си водещ ресторант Spago на Sunset Strip през 1982 г. - а останалото, както се казва, е история. Сега Пук е горд собственик на Wolfgang Puck Fine Dining Group, Wolfgang Puck Catering и Wolfgang Puck Worldwide, включващи ресторанти като Spago и Cut, които могат да бъдат намерени по целия свят - в Лас Вегас, Сингапур, Бахрейн, Лондон и Истанбул. От години Пук е главният готвач що се отнася и до приготвянето на храната на най-значимите събития в Холивуд, като едно от тях несъмнено са Оскарите.
4. Нобу Мацухиса
Приблизителна нетна стойност: 200 милиона долара
Световноизвестната японска верига ресторанти Nobu може да има над 50 места по света сега, но Мацухиса никога не е възнамерявал да създаде империя. Според Food and Wine, Мацухиса иска да бъде готвач на суши, откакто брат му го води на суши ресторант, когато е дете. След време той се премества в Токио, когато е на 18 години и започва работа в семеен суши бар. След няколко години се възползва от възможността да замине за Лима, Перу, когато му предлагат шанса да отвори ресторант - през трите години там развива характерния си кулинарен усет.
Източник: GettyImages
След няколко фалстарта, се премества в САЩ и в крайна сметка отваря първия си ресторант Matsuhisa в Бевърли Хилс през 1987 г. с помощта на приятел. Съобщава се, че скоро впечатлява актьора Робърт де Ниро, който толкова много харесал неговата храна и концепция, че съосновал първия ресторант Nobu с него. Главният готвач и неговите ресторанти постепенно печелят огромно световно признание.
3. Джейми Оливър
Приблизителна нетна стойност: 200 милиона долара
Джейми Оливър е само на 16, когато напуска училище, за да завърши обучението си в Westminster Training College. След като работи ресторанти из цяла Франция и в лондонския Neal Street на Антонио Карлучио, Оливър се насочва към River Café. Докато е там, той се появява в документален филм от 1997 г. Christmas in The River Cafe и скоро му е предложено собствено телевизионно шоу. Това ускорява репутацията му на готвач, решен да "очисти храната до най-необходимото", прочутото му изказване, за да създаде прости, но вкусни шедьоври.
Източник: GettyImages
С нарастването на славата си Оливър удвоява страстта си към образованието по храните, храненето и обучението на бъдещи готвачи, създавайки множество инициативи, включително национална кампания, наречена Feed Me Better, за питателни училищни ястия в родното му Обединено кралство.
3. Гордън Рамзи
Приблизителна нетна стойност: 220 милиона долара
С книги, телевизионни предавания и ресторанти със звезди Michelin, Гордън Рамзи е един от най-успешните готвачи в света. Придобива световна слава с ролята си в MasterChef, спечелвайки си репутацията на перфекционист, който не се колебае да критикува другите, дори понякога да изпуска гнева си.
Източник: GettyImages
Някои обаче казват, че образът на лошото момче на Рамзи е предимно акт и той наистина се ядосва само ако кулинарната му репутация е застрашена. Храната му ясно говори сама за себе си, тъй като ресторантите му продължават да получават признания - всъщност Рамзи има общо 17 звезди Michelin и е само зад 21-те на французина Ален Дюкас.
2. Кимбал Мъск
Приблизителна нетна стойност: 500 милиона долара
Брат на един от най-богатите хора в света, Илън Мъск, Кимбал също е технологичен предприемач, като седи в борда на директорите както на Tesla, така и на SpaceX. Той е и съосновател на вече несъществуващата софтуерна компания Zip2 с по-големия брат Илон. Далеч от технологиите, по-младият Мъск също е готвач, ресторантьор и съосновател на The Kitchen Restaurant Group.
Източник: GettyImages
Според DC Finance концепцията зад групата е да сервира "истинска храна на всяка цена", като същевременно създава над хиляда работни места. Личната амбиция на Мъск е да "има Америка, в която всеки има достъп до истинска храна". Ресторантите на групата, които включват Next Door, Hedge Row и The Kitchen, доставят храна, отгледана от американски фермери.
1. Алън Уонг
Приблизителна нетна стойност: 1 милиард щатски долара
Той може и да не е толкова известен като колегите си готвачи в списъка на най-богатите, но роденият в Япония Алън Уонг със сигурност е най-богатият, като надхвърля границата от 1 милиард щатски долара със своята запазена марка хавайска регионална кухня. Той е смятан за краля на островния фюжън и дори е готвил за бившия американски президент Барак Обама.
Уонг е известен с използването на пресни продукти, местна храна и експериментиране с вкусове за създаване на неустоими ястия. За съжаление, той е принуден да вземе трудното решение да затвори ресторантите си през ноември 2020 г. след 25 години в бранша.