Неравенството в заплащането на мъжете и жените е факт в голяма част от света. Като група с изцяло женски послания, Spice Girls (които се готвят за турне тази година) се включват в борбата срещу него с тениските #IwannaBeASpiceGirl за британската благотворителна организация Comic Relief.

Същите тениски обаче се оказват ушити от работнички в Бангладеш, които печелят по 40 цента на ден, работят по 16 часа и са тероризирани от началниците си.

Снимка 402213

Източник: Comic Relief

Това разкрива разследване на вестник Guardian, който изпраща репортери във фабриката в Бангладеш, за да установи условията, в които се създават тениските, борещи се срещу неравенството. Тя пък се оказва притежание на действащ министър от правителството на страната, който явно няма проблем работниците му да работят в мизерни условия и да са унижавани от началниците си.

Снимка 402215

Източник: Guardian graphic

Spice Girls и Comic Relief твърдят, че нямат представа за условията, в които се произвеждат тениските с посланието за равно заплащане. На нас обаче иронията ни идва малко в повече. Кара ни и да се замислим доколко подобни "кампании" и "благотворителност" от известни личности помагат на някого, и доколко - правят реклама на създателите си.