Тази година се очертава тежка за престижните награди Златен глобус. Не им стига рекордно ниският рейтинг от 2020 г. и прогнозите за още по-нисък интерест през 2021 г., а в момента се надига и вълна от негодувание срещу организаторите. Този път от страна на актьорите.

Златен глобус 2021, спадът в рейтинга на церемонията и ще бъде ли най-ниският в историята на наградите

Наградите Златен глобус са на път да отбележат ново дъно

Зрителският интерес спада все повече

Наскоро Холивудската асоциация за чуждестранна преса (HFPA), която раздава тежките статуетки Златен глобус, е обвинена в липса на многообразие и сенчести практики.

През февруари от Los Angeles Times публикуват подробен материал, с който разкриват, че сред всичките 87 души от екипа на организацията, които гласуват за наградите, няма нито един чернокож.

Явно усетили вълната от негативизъм, тази седмица от HFPA съобщават, че ще предприемат пакет от реформи, за да направят организацията "по-приобщаваща".

Очаква се да разширят възможностите за членство в комитета, като акцентират върху набирането на цветнокожи членове и съветници, както и да разхлабят строгите правила за прием.

И въпреки новината за предстоящите промени, някои звезди, като Скарлет Йхансон, все още са настроени негативно към начина, по който от HFPA планират да се справят с дискриминацията.

Йохансон е номинирана за пет награди Златен глобус, но призовава колегите си във филмовата индустрия да бойкотират асоциацията, освен ако тя не направи значителни вътрешни промени.

36-годишната актриса напомня, че е била изправена пред "сексистки въпроси и забележки от някои членове на HFPA, които граничат със сексуален тормоз", цитират Скарлет от BBC News.