Професионалният спорт отваря много врати и възможности, но изискванията към спортистите също са много, и то все високи - не само откъм подготовка, но и откъм това какви вещества приемат.

Симона Халеп, загубата на French Open и признанието, че е получила паник атака по време на мача

Тенисистката, която получи паник атака по време на мач

Симона Халеп не крие трудностите

Защото за да бъде един двубой равностоен, не трябва никой да е взимал забранени субстанции. Нещо, което Симона Халеп знае отлично, но въпреки това е направила. Поне така твърди Международната агенция за тенис интегритет (ITIA).

През миналата година срещу румънската тенисистка бяха повдигнати обвинения, че е използвала роксадустат по време на US Open. Халеп е обвинена и в умишлени нарушения на антидопинговите правила, които са причина за нередности в биологичния ѝ паспорт.

Тенисистката е твърдяла, че е приела "замърсена добавка", но от свиканата независима комисия смятат, че концентрацията на роксадустат в пробата ѝ няма как да е от количеството, което тя е заявила, че е приела, пишат от Tennis.com.

51 кръвни проби са били взети от Симона Халеп в процеса на разследването. Като румънката твърди, че до август 2022 г. е дала над 200 проби на кръв и урина за изследване за допинг и всички те са били чисти. Но след тренировка на твърд корт е била посъветвана от екипа си да направи корекции в хранителните добавки, които приема.

Нито една от тях обаче не е съдържала забранени вещества. Въпреки твърденията на тенисистката трибуналът е решил да ѝ наложи доста сурово наказание, което се изразява в лишаване от състезателни права за четири години.

Карлос Алкарас и мистериозното хапче, подадено му по време на мач от US Open

Мистериозното хапче, подадено на Алкарас

У феновете се будят съмнения

Това означава, че 31-годишната Симона Халеп ще може да се състезава отново от 5 октомври 2026 г., когато ще бъде на 35 години. Румънката има спечелени в кариерата си четири турнира от Големия шлем, като през 2017 г. дори успя да оглави класацията при жените.