"Обичам те", пише в неделя, 18 февруари, вдовицата на Алексей Навални в публикация в социалните мрежи под тяхна обща снимка, два дни след като стана ясно, че най-видният враг на президента Владимир Путин е починал в руски затвор.

Публикацията на Юлия Навална в Instagram, първата след смъртта на съпруга й, показва снимка на двамата заедно, допрели главите си, докато гледат представление.

Това носи лична нотка на загубата, която тя изрази по-официално на публична сцена само часове след като смъртта на съпруга й беше обявена от руската затворническа служба.

47-годишният Навални изпадна в безсъзнание и почина в петък, 16 февруари, след разходка в сибирската колония "Полярен вълк" в Арктика, където излежаваше присъдата си от три десетилетия, съобщиха от затворническата служба. Все още има малко подробности защо точно е починал.

В петък следобед Юлия Навална се появи пред публика от лидери, дипломати и други официални лица на Мюнхенската конференция по сигурността, като каза, че сериозно е обмисляла излизането си сцената пред това незабавно да напусне събитието, за да бъде с двете деца на двойката - Дария и Захар, но е останала, защото смята, че съпругът й би искал тя да говори.

"Искам Путин, цялото му обкръжение, приятелите на Путин, неговото правителство да знаят, че ще носят отговорност за това, което причиниха на нашата страна, на моето семейство, на моя съпруг", цитират съпругата на Навални от Reuters.

Западните лидери, начело с президента на САЩ Джо Байдън, отдадоха почит на смелостта на Навални и, без да цитират доказателства, обвиниха Путин, че е отговорен за смъртта му. Великобритания каза, че ще има последствия за Русия.

Въпреки лишаването от свобода и хоспитализацията, когато беше отровен през 2020 г., Навални продължи да има подкрепата на семейството си. Той е женен за Юлия Навална от 2000 г. и имат две деца: дъщеря Дария (23 г.) и син Захар на 15 (г.). Когато документалният филм за Навални беше номиниран за Оскар на 95-те годишни награди на Академията, съпругата му и деца присъстваха на събитието в знак на подкрепа за опозиционния лидер. Ето и кратката информация, която подбират от Hollywood Life за децата на Навални.

Дария Навална

Дария (позната като Даша) - по-голямото дете на Алексей и Юлия, се ражда малко след като двойката се жени. В момента е студентка в Станфордския университет. Въпреки че не е ясно какво учи, тя се превърна в ревностен защитник на баща си, също като своята майка, като говори и призовава за освобождаването му.

Дария има редица видеоклипове, в които разпространява осведомеността по случая на баща ѝ, като е изнасяла и речи, призоваващи за справедливост и освобождаването на Навални. Тя говори на срещата на върха в Женева за правата на човека и демокрацията през 2021 г., където приема и наградата за морална смелост от негово име.

Оскари 2023, Христо Грозев, "Навални" и речта, с която отдадоха почит на българкия журналист

България отново в челните редици на Оскарите

Успехът, който постигнаха "Навални" и Христо Грозев

Даша дава и много интервюта, в които говори за Алексей Навални. Тъй като документалният филм "Навални" беше номиниран миналата година, тя присъства на много събития и церемонии, включително Оскарите, където продукцията спечели категорията за най-добър документален филм.

Захар Навални

Второто дете на Алексей и Юлия - Захар, се ражда през 2008 г. Тъй като все още е тийнейджър, няма много налична информация за него, но той присъства на церемонията по раздаването на Оскарите през 2023 г., заедно с майка си и сестра си.

Въпреки че не се знае много за момчето, и Юлия, и Даша често качват негови снимки в своите акаунти в Instagram, както и семейни снимки с Алексей Навални.