Днес крал Чарлз Трети - синът на Елизабет Втора, навършва 75 години. Точно преди година той стана крал на Великобритания, а юбилеят му тази година ще бъде отбелязан по няколко различни начина.

Крал Чарлз на 75

Крал Чарлз в 25 факта

Новият английски крал празнува днес

Още вчера Чарлз посрещна в имението си Хайгроув свои поданици, които също стават на 75 години през 2023 г. Днес пък кралят и съпругата му поставят началото на Coronation Food Project, който цели да намали хранителните отпадъци в страната - кауза, която е важна за краля.

Междувременно Бъкингамският дворец публикува доста любопитно видео по повод рождения ден на "шефа" си в официалния Instagram профил на кралското семейство. То е с продължителност 40 секунди и включва много снимки на самия Чарлз още от раждането му до настоящия момент.

Сред тях са черно-бели снимки на малкия принц с Елизабет Втора, с братята и сестра си, както и снимки с настоящата му съпруга Камила. Разбира се, не липсват и фотографии с Уилям и Хари, но изненадата е, че са включени и кадри с принцеса Даяна.

Принцът и принцесата на Уелс също отбелязаха в Instagram събитието. "Желаем на негово величество честит 75-и рожден ден", написаха Уилям и Кейт. Те са включили три снимки - една на младия Уилям с баща си, една самостоятелна на Чарлз, както и снимка от балкона на двореца от тази година.