От години легендарният вокалист и басист от британската група Pink Floyd - Роджър Уотърс, е сред най-върлите защитници на човешките права.

Мадона, Евровизия, Роджър Уотърс и една молба

Какво иска Роджър Уотърс от Мадона

И какво общо има Евровизия с това

Вероятно мнозина помнят още скандала с Джулиан Асанж - създателя на платформата за споделяне на класифицирана информация.

През 2019 г. австралийският програмист Асанж беше обвинен по 18 точки от Закона за шпионажа на САЩ за публикуване на строго секретни материали. Последните му били предоставени от анализатора на американското военно разузнаване Челси Манинг през 2010 г.

През 2020 г. правителството на САЩ поиска Асанж да им бъде предаден. Същата година Роджър Уотърс, дизайнерката Вивиан Уестууд, бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис и други прочути и уважавани личности излязоха на протест в Лондон срещу желанието на Щатите да бъде екстрадиран.

Основателят на WikiLeaks неведнъж се е изказвал против платформата Facebook, която през 2011 г. в интервю за CNET нарича "ужасяваща шпионска машина". Той също така вярва, че Google и Yahoo имат "вградени интерфейси за разузнаването на САЩ".

Затова и когато от Instagram наскоро предлагат на Роджър Уотърс да платят авторските му права за хита "Another Brick in the Wall (Part 2)" от 1979 г., 77-годишният музикант категорично отговаря: "Няма начин". От компанията му предлагат "огромна сума пари", за да използват популярната мелодия за своя кампания.

"Те искат да я използват, за да направят Facebook и Instagram още по-мощни, отколкото са в момента, за да продължат да цензурират всички нас, както и да попречат историята за Джулиан Асанж да излезе сред широката публика...", казва големият музикант пред Independent.

Коментира също, че все още има някаква власт относно контрола върху публикуването на песните му и няма да застава на страната на Марк Зукърбърг, когото открито нарича "идиот".

От Facebook твърдят, че с Уотърс са се свързали от маркетинговата агенция, с която компанията работи, и че със Зукърбърг не са обсъждани финансови подробности.