Рафаел Надал е заслужил мястото си сред най-великите в тениса, но 2023 г. за него е наистина тежка. Испанецът не е играл тенис от началото на година, когато получи тежка контузия в областта на таза по време на Australian Open.

Голямото завръщане на Рафаел Надал, преди окончателния му отказ от професионалния тенис

Идва ли краят за Рафаeл Надал в професионалния тенис

Да си тръгнеш достойно

Феновете му бяха обнадеждени, че може да го видят отново в действие в началото на следващата година. Тези надежди дойдоха след изказване на изпълнителния директор на Australian Open Крейг Тайли, който заяви, че Надал може да се върне на корта именно на първия турнир от Големия шлем за новия сезон.

Пред The Today Show Тайли каза, че е говорил с Рафаел Надал и той лично му е потвърдил, че ще направи завръщането си именно в Австралия. Ентусиазмът, който бе породен от тези думи, бе леко охладен от самия испанец.

По време на официално събитие в Мадрид Рафаел Надал е заявил, че първата реалистична опция пред него да се завърне е именно Australian Open, но това далеч не е сигурно.

"В момента наистина не мога да потвърдя нещо, което не знам. Нищо не се е променило през последните няколко седмици, освен факта, че тренирам малко повече от преди, което е добре за мен и психичното ми здраве."

Надал допълва, че въпреки това все още изпитва болка, докато тренира. "Болката ми е по-малка, отколкото преди, но все още я изпитвам. Въпреки това, тя ми позволява да правя все повече и повече неща", казва още тенисистът, пише Eurosport.

Испанецът казва още, че нещата щяха да бъдат много по-различни, ако не изпитваше никаква болка, защото тогава би могъл даде точна дата на завръщането си на корта. Последните 10 месеца бяха трудни за Рафаел Надал и заради факта, че Новак Джокович успя да спечели French Open и US Open, с което да разбие рекорда му за най-много титли от Големия шлем.

Новак Джокович след успеха на US Open - пречи ли му фактът, че е от Сърбия

Пречи ли му на Новак Джокович, че е сърбин

Ето какво мисли самият той

Съвсем логично, липсата на игра пък се отрази и негативно на класирането на му. В момента 37-годишният Надал заема незавидната 243-та позиция.